Quatre municipis del Baix Penedès, desbordats per la vaga de neteja a Pre-Zero
Aquest dijous fa una setmana de la protesta que duen a terme els treballadors de l’Arboç, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys.
Els municipis de l’Arboç, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys compleixen aquest dijous la primera setmana de vada dels treballadors de l’empresa Pre-Zero, que presta diversos serveis de neteja viària, jardineria i recollida selectiva, segons els casos, i els seus representants polítics han denunciat en roda de premsa aquest dimecres a l’Arboç que no s’estan complint uns serveis mínims ja de per si insuficients, segons opinen.
Forçat pels mateixos ajuntaments afectats, aquest dimecres al matí hi ha hagut una mediació entre l’empresa i treballadors promoguda pel Departament de Treball de la Generalitat, però les posicions estan “molt allunyades”, en paraules de l’alcalde de l’Arboç, Joan Sans, i la vaga continua.
El mateix alcalde arbocenc, que ha comparegut amb l’alcaldessa de Llorenç del Penedès, Montserrat Ventosa; el de Sant Jaume dels Domenys, Magí Pallarès; i el regidor de Medi Ambient de Banyeres del Penedès, Marc Majem, en representació de l’alcalde, Amadeu Benach, de baixa laboral; ha remarcat que els consistoris estan d’acord amb respectar el dret a vaga dels treballadors, però que no és acceptable que no es compleixin uns serveis mínims, per exemple, en temes com la recollida selectiva porta a porta de la brossa orgànica o bolquers i altres productes que suposen una insalubritat ciutadana.
En aquest sentit, l’alcaldessa de Llorenç del Penedès ha comentat, per exemple, que al municipi hi ha una residència geriàtrica amb unes 120 places i que no és sostenible que no s’hi respectin els serveis mínims. A més, els quatre polítics esmentats s’han queixat que no tenen clars els dies i horaris de recollida o neteja viària perquè, com apuntàvem, no s’estan respectant els serveis mínims decretats per Treball.
Els mateixos polítics han animat la ciutadania a presentar instàncies als ajuntaments sobre els incompliments que es produeixin, a més de documentar amb fotografies la brutícia que es va acumulant al costat dels contenidors -per exemple, de l’àrea d’emergència de l’Arboç o les rates que es comencen a veure en zones properes a la riera a Llorenç-; amb la voluntat que serveixin hipotèticament de proves per a futures sancions a l’empresa Pre-Zero.
El conflicte
Entre les reivindicacions dels treballadors, que són una vintena entre les quatre poblacions esmentades, hi ha la negociació d’uns salaris més elevats. L’empresa els oferiria incrementar l’1% d’augment anual a partir dels sous actuals i, en canvi, els treballadors volen que s’apliquin pujades de l’IPC dels anys que no han variat prou els sous i que els augments dels salaris parteixi d’una xifra ja més elevada.
A més, també parlen d’augmentar els plusos, per exemple, de nocturnitat o d’haver de treballar amb brossa, com sí que percebrien treballadors de la mateixa empresa però d’altres centres territorials. La vaga és a la zona del Baix Penedès Interior, però no a Cunit ni a zones de la comarca de l’Alt Penedès, destaquen els alcaldes afectats.
Els serveis en vaga
Quant als serveis mínims decretats a cada municipi afectat per la vaga, tot i que no es compleixen -segons els seus màxims representants polítics-, Pre-Zero presta els serveis de neteja viària i de recolllida de papereres a l’Arboç, a més de la recollida selectiva. De 6 dies que preveu el contracte de neteja, els serveis mínims n’han fixat un parell; mentre que els 4 dies de recollida selectiva han passat a 3 i els 2 dies setmanals per recollir la fracció de paper/cartró s’ha reduït a només un. I, a més, la jornada estipulada normalment per a la fracció resta s’ha reduït a la meitat.
A Llorenç del Penedès, la seva alcaldessa ha comentat que el municipi té licitats a Pre-Zero els serveis de jardineria, neteja viària i recollida selectiva. Els dos primers “els podem soportar, perquè respectem el dret a vaga i no passa res perquè no tallem l’herba o recollim les fulles uns dies”, ha dit Montse Ventosa; però la brossa orgànica s’acumula a les cases i això pot derivar en un risc per la salut.
La mateixa alcaldessa llorencenca ha reflexionat que empreses que guanyen concursos de licitació massa sovint ho fan amb una oferta econòmica que després repercuteix en la massa salarial dels treballadors. “Aquests estan disgustats amb els ajuntaments, perquè diuen que no apretem prou a l’empresa, però aquesta compleix el contracte i no podem fer res perquè cobrin més”, ha dit Ventosa. Això sí, s’ha mostrat a favor de revisar en properes convocatòries si una empresa té o no un conveni correcte amb els seus treballadors, “perquè en el sector de la neteja no hi ha un conveni col·lectiu i hi ha treballadors que cobren més que d’altres estan en una mateixa empresa”.
A Sant Jaume dels Domenys, Pre-Zero només hi fa la recollida selectiva, per la qual cosa l’alcalde reconeix que és el municipi menys afectat per la vaga al Baix Penedès, però es mostra “solidari perquè els treballadors no han de cobrar uns sous molt baixos”, com diu Magí Pallarès que seria el cas. “No estem acostumats a vagues com aquesta i desitjo que hi hagi una bona entesa com més aviat millor i que els treballadors estiguin ben retribuïts”.
Finalment, Marc Majem ha comentat que a Banyeres del Penedès el conflicte es produeix per la neteja viària i la jardineria i que, en canvi, el municipi s’està trobant que “hem de pagar un sobrecost per les escombraries que no ens correspon”, perquè hi ha ciutadans de les poblacions veïnes en vaga que tiren la brossa als contenidors de Banyeres. “El que falla és el sistema generalitzat de licitació i a vegades un servei es licita a un preu ridícul i les empreses ho fan pagar als treballadors”, ha lamentat també el regidor banyerenc de Medi Ambient.
Així les coses, els polítics que han comparegut davant els mitjans de comunicació han demanat “paciència a la ciutadania, tot i que sabem que és difícil perquè hi ha malestar i la situació és incòmode”, en paraules de l’alcaldessa de Llorenç del Penedès, que tampoc s’ha mostrat a favor d’una hipotètica neteja per part dels municipis afectats. “Quan veig una llauna al carrer, normalment la recullo; però ara no se’ns pot acudir. Si em veiés l’empresa, ho pagaríem”, ha conclòs Montserrat Ventosa.
Terminis dels contractes
Val a dir que la vinculació contractual dels ajuntaments dels municipis afectats per la vaga de Pre-Zero i l’empresa és diferent en els quatre casos: a Llorenç del Penedès el contracte en vigor, de 8 anys, no acaba fins al 2030; Banyeres del Penedès el va posar en marxa tot just fa un mes per a 4 anys, Sant Jaume dels Domenys es troba a la meitat d’un contracte de 4 anys i el cas més favorable a l’administració pública és l’Arboç, amb el contracte caducat i a l’espera de que s’inici el proper contracte de neteja del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP).