Es presenta al Consell d’Alcaldes el Pla d’Acció per a l’energia sostenible i el clima

06/08/2024 - 17:26h

Encarregat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’ha elaborat per col·laborar amb els ajuntaments a adoptar mesures per a la transició energètica i el canvi climàtic.

La darrera sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès va estar dedicada íntegrament a la presentació del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) Agrupat de l’Alt Penedès. En primer lloc es van presentar dues línies de finançament de la Diputació de Barcelona per a projectes susceptibles de ser inclosos dins el PAESC: el Programa sectorial de mesures d’adaptació i mitigació del canvi climàtic i el Programa de suport a la millora de les xarxes d’abastament d’aigua.

La primera línia de finançament la va presentar la gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Inma Pruna. Consisteix en el fons de prestació AdaptClima 2023, valorat en 16 MEUR a la província de Barcelona, dels quals 1,6 MEUR corresponen a la comarca de l’Alt Penedès, que la Diputació ja ha fet arribar als ajuntaments per tal que duguin a terme algunes de les actuacions proposades el PAESC.

La segona línia de finançament la va presentar el diputat delegat de l’Àrea d’Infraestructures i Territori de la Diputació, Sergi Vallès. És el Programa sectorial de millora de les xarxes d’abastament d’aigua i està valorat en 100 MEUR a la província de Barcelona, dels quals 7,8 MEUR corresponen a la comarca de l’Alt Penedès. Consisteix en una subvenció que cada ajuntament ha d’acceptar abans del 15 de setembre de 2024.

A continuació, la cap de Secció de Planificació Ambiental Local de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Núria Parpal, va presentar el document del PAESC Agrupat de l’Alt Penedès, que abasta tots els municipis de la comarca excepte Vilafranca del Penedès (que per nombre d’habitants ha de tenir un PAESC propi).

El PAESC Agrupat sorgeix del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia, al qual estan adherits tots els municipis de l’Alt Penedès. El Pacte d’Alcaldies té 3 pilars bàsics: 1) la reducció del 55% dels gasos d’efecte hivernacle l’any 2030 i la neutralitat energètica el 2050, 2) l’adaptació als impactes del canvi climàtic, i 3) una transició justa a la qual tothom pugui tenir accés i de la qual tothom surti beneficiat.

Des del Consell Comarcal es va fer una proposta de fer un PAESC Agrupat de l’Alt Penedès per treballar conjuntament a nivell comarcal, mantenint l’especificitat dels municipis. El Consell Comarcal aprovarà el PAESC Agrupat durant el Ple del mes de setembre; els ajuntament també l’hauran d’aprovar i  hauran de dur a terme les accions proposades i aportar la informació que els sigui requerida.

Anna Martín, tècnica d’Arda, l’empresa contractada per la Diputació per redactar el PAESC Agrupat de l’Alt Penedès, va explicar que és un full de ruta que proposa accions comunes per a tots els municipis de l’Alt Penedès i accions específiques per a cada municipi. Consta de dos documents: el Pla de Transició Energètica i el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic. El primer proposa 60 accions de mitigació del canvi climàtic (24 comarcals i 56 municipals) i el segon proposa 46 accions per promoure la resiliència del territori (29 comarcals i 17 municipals).

Alguns exemples d’accions de transició energètica proposades al PAESC Agrupat de l’Alt Penedès són la millora de l’enllumenat públic, la comptabilitat energètica municipal o la substitució dels combustibles fòssils per biomassa. Són exemples d’accions d’adaptació al canvi climàtic, la millora en les podes de l’arbrat per afavorir les ombres, la creació d’itineraris verds al cor de les zones urbanes o la millora de la xarxa d’abastament i sanejament d’aigua.

Per acabar la presentació del PAESC Agrupat de l’Alt Penedès, Roser Romeu, directora de l’Oficina Comarcal per a l’Impuls de la Transició Energètica del Consell Comarcal, va explicar els passos que se seguiran per començar la seva implantació i que s’ajusten al procediment establert per la Unió Europea: aprovació al plenari comarcal i els plenaris municipals, formació per als ajuntaments per explicar en detall el pla i assegurar-ne una implantació eficaç, i jornada presencial pública per donar a conèixer el PAESC Agrupat i fer-ne partícip la ciutadania.

Finalment, Gemma Pellissa, tècnica de Medi Ambient del Consell Comarcal, va il·lustrar amb exemples l’impacte que poden tenir les accions recollides al PAESC Agrupat: naturalització dels patis de les escoles amb pèrgoles i arbrat, reducció de la temperatura amb la millora de la poda de les moreres en un passeig, i creació d’un itinerari verd en una zona urbana.

També et pot interessar

Comentaris