L’Alt Penedès opta per un model mixt de recollida i transport de residus
Les deixalles domèstiques es recolliran en contenidors que s’obren amb targeta o clauer i el comerç tindrà porta a porta
La Mancomunitat Penedès-Garraf opta per l’alta eficiència pel que fa als models de recollida selectiva de residus amb l’objectiu d’aconseguir els índex de reciclatge exigits per Europa. Amb motiu de l’aprovació de la licitació del nou contracte de recollida i transport de residus, l’ens supramunicipal aposta per un model mixt per a gran part de l’Alt Penedès, un model que implicarà tenir contenidors tancats amb identificació d’usuari en el cas dels habitatges i un porta a porta en el cas del comerç.
En el cas de Vilafranca, els contenidors no es canviaran sinó que s’adaptaran els disponibles actualment a la tecnologia d’identificació d’usuari mitjançant una targeta o clauer. D’aquest sistema ja se’n va fer una prova pilot intensiva el 2019 a Santa Margarida i els Monjos i a Sant Pere de Ribes.
Una de les grans novetats pel que fa a la recollida de residus domèstics és el sistema que s’aplicarà al barri del centre. En aquest cas, els contenidors seran tancats i requeriran identificació, com a la resta de la ciutat, però la recollida es farà amb tràilers de contenidors mòbils, una plataforma amb els contenidors de totes les fraccions. Aquest sistema s’aplicarà per evitar congestionar el centre, amb carrers que són de difícil accés. El tràiler de contenidors tindrà un horari específic i s’ubicaran en diversos punts fixes, buscant proximitat als habitatges. Aquest és un model que ja s’aplica amb èxit en ciutats com Mataró o Palma (Mallorca).
Una altra novetat té incidència en el comerç de tota la vila. Es disposarà d’un calendari per fer el porta a porta i cada comerç tindrà la seva identificació amb un ‘tag’ de lectura a la façana. A més, s’ofereix un altre avantatge al comerç, ja tindrà la possibilitat de soŀlicitar una recollida a demanda en funció de la tipologia del comerç.
El sistema mixt de recollida de residus s’implantarà a tot l’Alt Penedès, tret dels municipis de la Granada i el Pla, que no tindran contenidors amb identificació sinó que s’hi farà recollida porta a porta, excepte en el cas del vidre, que es mantindrà amb contenidors”..
El nou contracte de recollida de residus està actualment en procés d’adjudicació. Es preveu que el contracte s’iniciï el març de l’any vinent amb l’adjudicació ja feta i a partir d’aleshores començarà una campanya que, com a mínim, durarà sis mesos, per explicar el funcionament i sensibilitzar la ciutadania. “Ho hem d’explicar molt bé, fins i tot treballar amb coŀlectius concrets per tal que la gent conegui el sistema i se’l cregui”, explica el tècnic del servei de residus de la Mancomunitat, David Martínez Raventós. Per aquest motiu, la Mancomunitat intensificarà la presència d’informadors al carrer.
El contracte inclou la incorporació de 15 educadors i educadores, que s’afegiran als que ja formen part de l’àrea d’educació ambiental de l’ens.
Martínez confia que el model mixt de recollida de residus sigui un èxit perquè és el que més d’adequa a la realitat heterogènia dels municipis que formen part de la Mancomunitat, tant des del punt de vista urbanístic com sociològic.
Des de la Mancomunitat s’indica que el model amb identificació d’usuari permetrà als ajuntaments establir sistemes de pagament amb una taxa de residus més justa, encaminada al pagament per ús o les bonificacions per participació en el bon reciclatge.
El nou contracte de recollida de residus està valorat en més de 105 milions d’euros, donarà servei a 27 municipis de l’Alt Penedès i el Garraf i tindrà una durada de 8 anys. Amb aquest nou sistema s’espera assolir una taxa de reciclatge al voltant del 70%, com a mínim, al final del contracte.