El jaciment paleontològic dels Casots al descobert


Dissabte al matí es podrà visitar novament el jaciment en dos torns i les troballes estaran a la vista del públic i diumenge s’organitza un paleovermut i una xerrada amb l’equip d’excavadors
Fins al proper 21 de juliol, un equip de setze persones paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) estarà excavant al jaciment paleontològic dels Casots, al terme municipal de Subirats. Les excavacions aniran acompanyades d’accions de difusió promogudes per l’Ajuntament de Subirats, incloent una jornada de portes obertes al jaciment aquest dissabte, en dos torns, a les 9.30 i les 11 h, i un ‘paleovermut’, una xerrada distesa amb l’equip d’excavadors i excavadores el diumenge, a les 12 del migdia, a la sala gran del Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal.

Coincidint amb la campanya d’excavacions aquesta setmana s’han presentat les principals troballes del grup dels mamífers carnívors fetes durant les darreres campanyes. Aquestes inclouen un esquelet parcial d’un felí molt primitiu únic al món excavat durant la campanya del 2023, i excrements fossilitzats (anomenats copròlits) de grans mamífers carnívors, que han estat escanejats amb tomografia computada per esbrinar de què s’alimentaven. Aquest estudi té pocs precedents i permetrà reconstruir l’ecosistema i les relacions entre predadors i preses al llac dels Casots.
Aquest jaciment, que data del Miocè, de fa uns 16 milions d’anys és un dels més importants d’Europa d’aquesta edat. Es va començar a excavar a la dècada del 1989, però des que l’ICP hi va reprendre les excavacions al 2019, cada estiu s’hi ha fet una campanya d’excavació i a data d’avui s’hi han recuperat milers de fòssils de cocodrils, rinoceronts, mastodonts i mamífers carnívors, entre d’altres. El jaciment correspon a un antic llac, i diversos animals que van morir en aquesta zona van quedar ràpidament enterrats al fang de la riba, fet que va permetre que es conservessin molt bé i que se’n trobin esquelets força complets, un fet excepcional en jaciments tan antics.
L’Ampelomeryx, la bèstia icònica de Subirats

Durant una visita al jaciment oberta als mitjans de comunicació, Isaac Casanovas, codirector del projecte de les excavacions als Casots i membre de l’Institut Català de Paleontologia i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Subirats, Fèlix Mallofré, han avançat que abans no acabi l’any es crearà una reproducció a escala real de l’Ampelomeryx, el cèrvol o la bèstia de les vinyes, que quedarà instal·lat al mateix jaciment com un altre atractiu de la visita. Un animal herbívor, icònic de Subirats, que fa deu milions d’anys es va extingir però que en aquella època eren molt comuns. Faria un metre i setanta centímetres. L’obra la realitzarà un escultor especialitzat en reconstruccions d’animals prehistòrics. Tot plegat serà el resultat d’un estudi científic.
.