El Govern lliura els certificats de reparació jurídica a 21 veïns de Llorenç del Penedès represaliats pel franquisme

Intervenció de la consellera Ubasart a l’Ajuntament de Llorenç del Penedès (Foto: Generalitat)
10/07/2024 - 13:22h

L’acte institucional va tenir lloc dissabte a la tarda i el document oficial acredita la invalidesa dels consells de guerra, sentències i les resolucions instruïdes durant la dictadura.

El Govern de la Generalitat va lliurar dissabte a la tarda els documents de reparació jurídica als familiars de 21 persones del municipi de Llorenç del Penedès que van ser condemnades injustament pel franquisme entre els anys 1938 i 1978.

El document consisteix en un certificat oficial que, expedit pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, reconeix que les sentències, causes i resolucions emeses pels tribunals i consells de guerra del règim varen ser il·legals. L’objectiu és reparar jurídicament tant les víctimes com les seves famílies, i poder restablir així l’honor, la dignitat i la memòria que la dictadura els va intentar arrabassar.

Familiars i descendents dels llorencencs encausats per aquests processos van recollir els certificats de la mà de la consellera Gemma Ubasart i González, la qual va subratllar durant l’acte que “la reparació jurídica no és només és un pas cap a la reparació moral de les víctimes; sinó que alhora és un gest necessari per assegurar que les generacions més joves coneguin la nostra història, la història dels seus avantpassats, i construeixin un futur basat en el respecte als drets humans”. Així mateix, Ubasart va assegurar també que “reconèixer i restablir la memòria de les víctimes és un deure democràtic que interpel·la tothom, des d’institucions, entitats i operadors jurídics fins al gruix de la societat civil”.

A més de la consellera Ubasart, l’acte de lliurament va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Llorenç del Penedès, Montserrat Ventosa; representants locals de la Diputació de Tarragona, la Vegueria Penedès i el Consell Comarcal del Baix Penedès, així com diversos alcaldes del territori.

Des de l’any 2017, a Catalunya estan declarats il·legals tot els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació perquè són contraris a la llei i vulneren les més elementals exigències del dret a un judici just. Així ho recull la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme aprovada al Parlament. En aquest sentit, el ciutadà que ho desitgi pot sol·licitar el certificat per a qualsevol persona que consti a la llista elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya. El tràmit es pot fer per internet o bé telefònicament a través del 012.

Prop de 9.000 sol·licituds rebudes i gairebé 70.000 persones sense un judici just

Des que la llei va entrar en vigor i fins al 17 de juny d’aquest 2024, el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat ha registrat un total de 8.729 sol·licituds per obtenir la reparació jurídica d’un judici o d’un consell de guerra dictat pel franquisme a Catalunya per raons polítiques.

Val a dir, a més, que a Catalunya es van fer més de 66.000 processos judicials militars per causes polítiques durant la dictadura de Franco, segons dades de l’Arxiu Nacional de Catalunya. El document inclou el nom i els cognoms de la persona represaliada, el sexe, el tipus de procediment (consell de guerra, diligències prèvies o similars), el número de la causa, la data d’inici de la causa, la data d’aprovació de la sentència o de la resolució, la pena imposada i la commutació o l’indult demanat.

També s’hi indiquen les persones que van ser executades. Tot i que la majoria són persones físiques, la llista també inclou quinze persones jurídiques.

També et pot interessar

Comentaris