Nou pas per a la planta dessalinitzadora del Foix que es farà a Cubelles, a tocar de Cunit

La planta dessalinitzadora de la Tordera, al municipi de Blanes (Foto: ACN)
09/07/2024 - 19:49h

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la modificació del conveni de gestió d’Acumed que farà possible la construcció de la planta.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts passat l’addenda de modificació del conveni de gestió directa d’Aigües de les Conques Mediterrànies (Acumed) que permetrà iniciar les obres de creació de la dessaladora de Foix, al municipi de Cubelles (Garraf), però a tocar de Cunit; i d’ampliació de la planta de la Tordera, situada al municipi de Blanes (Selva).

Això permetrà una inversió total de 513 milions d’euros, 223 milions dels quals per a la construir la primera planta dessaladora a la Vegueria Penedès i 290 milions d’euros per a la segona, i que seran finançades amb fons europeus en concepte de crèdits que caldrà retornar mitjançant els rebuts de l’aigua de la ciutadania.

L’ampliació de la planta de la Tordera permetrà reduir progressivament el transvasament del riu Ter a Barcelona, que permetran incrementar el cabal ambiental, l’autosuficiència a la demarcació de Girona i reduir les extraccions dels aqüífers del Maresme i de la Tordera.

Amb l’ampliació de la planta de la Tordera, a més, es passarà a tractar 60 hectòmetres cúbics d’aigua anualment, fet que permetrà triplicar la seva capacitat actual. La previsió és que les obres d’ampliació acabin a finals de l’any 2028.

La planta del Foix
Quant a la planta del Foix i a l’espera de redactar-se’n un projecte, fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja van explicar l’any 2022 que tindrà molt probablement unes característiques i capacitat similars a la de la Tordera, inaugurada el 2002 a Blanes.

Aquesta va ser la primera planta a Catalunya per treure sal de l’aigua de mar amb l’objectiu de fer-la apta per al regadiu i el consum humà i proveeix d’aigua una població de més de 300.000 persones de les comarques del Maresme i la Selva.

Inicialment, es va concebre per produir fins a 10 hm3 d’aigua potable, però la sequera dels anys 2007 i 2008 va accelerar la decisió d’ampliar-la per duplicar-ne la capacitat, fins a 20 hm3. Això vol dir un cabal mitjà de fins a 57.600 m3 diaris.

La dessalinitzadora del Foix ja es construiria inicialment amb aquesta capacitat productiva -per entrar en funcionament de cara a l’any 2029- i, per exemple, podria incorporar prop de 6.000 membranes per retenir la sal de l’aigua del mar.

El rendiment d’eliminació de la sal de la planta de la Tordera és molt elevat, del 99,7%

També et pot interessar

Comentaris

1336