Una vilafranquina, a la principal fira del món de la recerca per a estudiants d’ESO i batxillerat

Maria Montserrat Santacana, el mes de maig a la fira internacional de recerca celebrada a Los Angeles (EUA)
13/06/2024 - 19:16h

Maria Montserrat Santacana va participar al mes de maig en el certamen que es va celebrar a Los Angeles (EUA).

Maria Montserrat Santacana, una jove vilafranquina de 18 anys estudiant de segon de batxillerat a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca, ha participat a la fira Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF), la fira de recerca científica més important del món per a estudiants d’educació secundària i batxillerat, que va tenir lloc entre l’11 i el 17 de maig a Los Angeles (EUA).

Montserrat era l’única representant de l’estat espanyol juntament amb una altra catalana, Laia Plans, d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), en un certamen que va aplegar uns 1.700 participants de desenes de països, la majoria dels quals, estatunidencs.

Aquesta etapa final del reconeixement internacional a la tasca de recerca de la jove vilafranquina, segons explica al 3d8, va començar d’alguna manera quan a quart d’ESO la van seleccionar per al programa Joves i Ciència, ofert per la Fundació Catalunya – La Pedrera, i va tenir l’oportunitat de participar en un dels cinc projectes de recerca científica anomenat ‘Aplicant la biologia molecular: des de l’enginyeria genètica fins a les nanomàquines’. En aquest programa hi participen una cinquantena d’estudiants d’arreu de Catalunya.

La participació en el programa Joves i Ciència la va portar a desenvolupar un projecte sobre la biodegradació del bisfenol A (element per a la fabricació de plàstic i resina) amb fongs en l’aigua i que li va valdre el Premi Especial Fundació Catalunya La Pedrera, atorgat en el marc de la XXV Exporecerca Jove, una fira de recerca d’àmbit internacional que té lloc anualment a Barcelona i que organitza Magma, una associació precisament dedicada a la promoció de la recerca jove.

“Jo tenia com a objectiu buscar algun mètode per eliminar el compost químic del bisfenol A en el medi ambient, en concret en l’aigua. I per això vaig contactar pel meu compte amb diversos centres d’investigació d’arreu de Catalunya i vaig tenir la sort que el grup de recerca de BioREM de la UAB em va acceptar per a unes pràctiques”, recorda Maria Montserrat.

Amb la supervisió de la doctora Montserrat Sarrà, va poder fer experiments “de primer i segon curs de la carrera de Química” entre setembre i desembre del 2022, ja estudiant de batxillerat. A més, durant l’estiu de 2022, Montserrat va fer un primer viatge als Estats Units, per participar en el programa ‘Molecular Biology of Aging’, ofert pel Rosetta Institute of Biomedical Research i que es va dur a terme a la Universitat de Berkeley (Califòrnia).

Posteriorment, durant els mesos de març i abril d’aquest any, va participar en la XXV Exporecerca Jove, certamen celebrat entre la universitat de La Salle Bonanova, i la final al paranimf de la UB, amb la continuació del treball que va desenvolupar en el marc del programa Joves i Ciència. En aquesta fira, Montserrat va guanyar el Premi Joves i Química, que atorga el Col·legi Oficial de Químics de Catalunya, i que consisteix en la publicació del treball en el llibre d’actes dels premis; el Premi Ciència Oberta a la divulgació en català, dotat amb una quantitat econòmica i la publicació d’un reportatge en la seva revista digital, i la participació en línia al LIYSF, un fòrum internacional organitzat des de Londres.

Finalment, el premi de la Fundació Catalunya La Pedrera va permetre a la jove vilafranquina participar en la fira ISEF de Los Angeles.

Aquest estiu, Maria Montserrat anirà a Edimburg (Escòcia) per participar en l’última estada del programa Jocs i Ciència, i el curs acadèmic 2024/2025 vol començar la carrera de Biotecnologia.

També et pot interessar

Comentaris