Conviure amb l’oci nocturn

Una actuació al Forat del Pany del grup Gina & The Tònics

El Forat del Pany anuncia que cancel·la la programació prevista per a les pròximes setmanes per la “pressió” de l’Ajuntament i les sancions econòmiques

La sala de festes El Forat del Pany va anul·lar el cap de setmana passat les actuacions previstes. També la d’aquest divendres i dissabte i totes les que queden fins el 13 de juliol. Aquest local de llarga trajectòria a Vilafranca, amb 27 anys de programació musical setmanal, s’ha vist obligat a cancel·lar la seva programació perquè no vol acumular més sancions econòmiques, que considera”desproporcionades per part de l’Ajuntament”, indica en un comunicat. El seu responsable, Pep Higuera, ha pres aquesta mesura “en senyal de protesta per la pressió que hem patit els darrers mesos” i a partir d’ara només obrirà per als sopars.

Higuera explica que el seu local, amb capacitat per a un centenar de persones, ha rebut la visita de la Policia Local, amb comissaria a pocs metres de distància, i se’ls acusa “d’embrutar el carrer i de fer soroll causant molèsties als veïns”. Des del Forat del Pany, però, es diu que es compleix amb la normativa municipal que regula els establiments de la seva categoria, que disposen d’una persona que controla l’accés i que no es permet treure beguda al carrer. “Fa 27 anys que convivim en aquest carrer amb els veïns i amb la Policia Local i mai no hem tingut cap problema. No sabem a què es deu ara aquesta pressió”, assegura Pep Higuera.

Els darrers mesos al local se li han imposat tres sancions, “una de 300€, una altra de 150€, totes dues pagades, una última de 1.450€, que no hem pagat i hem recorregut, i una altra que encara no hem rebut”, explica. “No podem anar acumulant multes perquè no ens volem arruinar econòmicament”, declara Pep Higuera.

Des del Forat del Pany es recorda que hi ha altres zones de Vilafranca on es concentra més gent al carrer de matinada i fins i tot hi ha hagut baralles. “Nosaltres intentem fer les coses bé, considerem que la nostra clientela és bona i no genera problemes”, segons Higuera, que tot i que pot obrir fins les 6 de la matinada, “no allarguem més enllà de les 5”. Pep Higuera ja va posar el seu cas en coneixement del Síndic de Greuges i ha demanat reunir-se amb el regidor de Convivència i Ciutadania, Ramon Zaballa,

L’històric local musical, ubicat al carrer Pati del Gall, ha fet pública la seva decisió i els motius a les xarxes socials i les mostres de suport no s’han fet esperar. Tots els comentaris, alguns de músics i grups que han passat per l’escenari del local, s’encaminen a demanar poder mantenir un oci nocturn de qualitat a la vila i no seguir el camí de la repressió.

Actualment, segons dades aportades per l’Ajuntament, a Vilafranca hi ha tres establiments amb llicència de bar musical, dues discoteques i dos locals amb sala de festes, un dels quals, el Forat del Pany.

L’altre local que s’engloba en aquesta categoria és el Casal Popular La Gueralda, al carrer Sant Raimon de Penyafort, a la Barceloneta. El responsable del local, Toni Puerma, explica que han rebut algunes visites de la Policia Local i que li han notificat dos avisos però sense sanció econòmica. Puerma detalla que el local, que quan funciona amb els dos espais oberts té capacitat per a unes 200 persones, també disposa d’una persona que controla l’accés i que, tret de dates puntuals que mouen molta gent, no causen molèsties a l’entorn: “Prefereixo que la gent entri al local amb beguda de fora que no pas que es quedin al carrer bevent”, assegura.

Des d’un dels establiments del centre, que prefereix no identificar-se, asseguren que el problema de tot plegat no són els locals ni els horaris de tancament sinó “la inseguretat que hi ha, qualsevol se t’encara i no pots controlar-ho”, diuen.

De la seva banda, el regidor de Convivència i Ciutadania, Ramon Zaballa, encara no es vol pronuciar sobre aquest cas en concret fins que no disposi de tota la informació. Amb tot, segons li consta a l’Ajuntament, la Policia Local ha fet quatre intervencions relacionades amb el Forat del Pany aquest 2024, dues de les quals han acabat amb sanció econòmica.

També et pot interessar

Comentaris