Consens polític al Penedès perquè les mercaderies passin per l’Eix Transversal Ferroviari
Són les conclusions que es desprenen de l’acte organitzat per l’entitat Pro Vegueria Penedès.
El Vinseum de Vilafranca va acollir un acte organitzat per l’entitat Pro Vegueria Penedès, en el que els representants dels grups polítics amb implantació a les 4 comarques de la Vegueria que es presenten a les eleccions europees van exposar la seva visió de com s’hauria d’organitzar la xarxa ferroviària. Una xarxa que ha de poder absorbir una bona part del trànsit de Mercaderies que ha de passar de les autopistes als trens, sense interferir ni en el trànsit de les persones ni en l’espai saturat per on passa l’actual línia R4 (Sant Vicenç de Calders – Manresa).
A l’acte, moderat pel director de Penedès Televisió, Sergi Ansón, hi van participar Jaume Casañas, en representació de Junts, Miquel Medialdea pel PSC, David Alquèzar per ERC, Ramon Arnabat pels Comuns i Josep Tutusaus pel PP, a més de l’anoienc Pep Solé en representació de l’entitat organitzadora. Tots els participants van coincidir en que l’actual corredor de la R4 no era l’idoni pel pas dels Mercaderies, sinó que per respondre a les necessitats de trens del futur cal construir noves vies que vertebrin el país, cosa que no s’ha fet des de fa decennis, exceptuant la línia de l’AVE que compleix una funció molt concreta i allunyada de les necessitats diàries de transport.
Aquesta nova línia és, a parer de tots els participants, l’Eix Transversal Ferroviari, que té el Pla Director aprovat des del 2010, però que no s’ha tirat endavant fins ara. Aquest Eix té dos trams; un primer que va de Lleida a Martorell, passant per Igualada (on els Mercaderies passarien per fora de la ciutat i els de passatgers pel centre) i un segon que permet anar cap a Girona. En aquest moment caldria fer el primer tram que evitaria que les mercaderies que venen pel centre de la Península arribessin a Tarragona, ja que a Lleida anirien cap a Europa per l’Eix Tranversal, alhora que serviria perquè les Mercaderies que arriben o es generen a Tarragona vagin cap al Nord per l’Interior del país, que tindria tren en condicions per anar a tot arreu, especialment la comarca de l’ Anoia.
Dos temes van planar en el debat: el cost i el mentrestant. En quan al cost no sembla que sigui superior a fer una nova línia al costat de la R4, que comportaria molts problemes, i mentrestant caldrà aprofitar tot els recursos, inclòs la línia de l’AVE i una possible estació pels trens Avant a Vilafranca.
A l’acte els ponents van estar acompanyats per diversos càrrecs institucionals, com Eduard Pujol, diputat de Junts a Madrid, Baltasar Santos, vicepresident del Consell Comarcal del Baix Penedès i regidor del Vendrell, Manel Montfort, vicepresident del CCAP, Miquel Vives, regidor de Mobilitat de l’Ajuntament d’Igualada o Agustí Vallverdú, vicepresident de la Mancomunitat Penedès-Garraf, així com altres regidors. La sensació a l’acabar era que s’ havia fet un gran pas endavant per marcar el futur de les línies de tren al país i d’aclarir un dels temes pendents que encara té el Pla Territorial del Penedès, alhora que, més enllà de les Delegacions del Govern, les 4 comarques de la Vegueria Penedès començaven a treballar plegades defensant els interessos del territori, aportant la seva visió a la construcció del país i amb voluntat de treballar conjuntament per l’Eix.