Queixes per una ocupació al carrer Josep Carner, 25-29 del Vendrell

L’actuació d’aquest dijous per evitar que els okupes tinguin la llum punxada (Foto: Ajuntament del Vendrell)
30/05/2024 - 13:33h

L’Ajuntament reforçarà la presència policial, insta la propietat a denunciar el cas i aquest dijous ha actuat per evitar que els okupes continuessin amb la llum punxada.

El veïnat proper al bloc d’habitatges del carrer Josep Carner, 25-29, del Vendrell està fart dels problemes d’incivisme i de convivència ciutadana que afirmen que els comporta la presència d’un grup de persones que ha ocupat l’immoble. Si bé aquesta ocupació iŀlegal de l’edifici, d’una quinzena d’habitatges entre planta baixa, 3 plantes i àtic, es va iniciar fa uns mesos, asseguren que la situació ha empitjorat força sobretot durant les dues últimes setmanes. Per això van aprofitar que dilluns hi havia ple municipal a l’Ajuntament del Vendrell per fer pública la situació que pateixen i demanar una actuació urgent del consistori, Policia Local del Vendrell i Mossos d’Esquadra.

Fonts veïnals consultades pel 3d8 i que volen mantenir l’anonimat per por d’hipotètiques represàlies dels okupes expliquen que a l’edifici ocupat s’hi acumula la brutícia, els okupes han punxat la llum, omplen “desenes de garrafes” d’una font del barri i han fet un forat per poder entrar-hi per la part de darrere, que dona a la riera de la Bisbal; hi ha molts elements estructurals trencats, hi acudeix sovint gent de fora suposadament per una situació vinculada al tràfic de drogues –de fet, el veïnat denuncia que hi va arribar a haver una plantació de marihuana– i, a més, la gent del barri té por fins i tot de sortir al carrer per no haver de coincidir amb els okupes. Això de banda, en terrasses del bloc hi hauria diversos gossos de les races considerades potencialment perilloses i “que se’ls poden escapar”, lamenta un veí.

A l’indret, a més, també sovintegen les discussions i baralles, soroll en hores intempestives de la nit i matinada i fins i tot hi va haver recentment un incendi en un dels pisos.

Pocs residents fa anys
Les mateixes fonts consultades també expliquen que el bloc d’habitatges ocupats “es va donar d’alta cap als anys 2006 o 2007 i mai hi ha hagut una presència habitual de residents, més enllà d’una família de Barcelona que hi venia a passar els caps de setmana i una noia de Roquetes, al costat de Vilanova i la Geltrú, que hi va venir a viure uns mesos”. “Com que no hi hagut mai gaire moviment, van començar els robatoris i la situació es va anar degradant”, afegeix un veí amb qui ha parlat el 3d8. “Fins ara, no parem de trucar al telèfon de 112 per intentar que vingui sovint la policia”, conclou.

Pel que fa als veïns que es queixen de la situació i que fins i tot han iniciat una recollida de signatures perquè la seva demanda de solucions tingui més força, viuen al mateix carrer Josep Carner, però també n’hi ha de les avingudes de la Riera de la Bisbal i de la de Sant Vicenç.

Pressió municipal antiocupació
El regidor de Seguretat ciutadana de l’Ajuntament del Vendrell, Christian Soriano, destaca que l’Oficina Antiocupacions del Vendrell disposa d’un protocol per saber com cal procedir i què es pot fer o no davant l’ocupació iŀlegal d’un immoble. Si la propietat és d’un particular o d’un banc o fons econòmic canvia el procediment.

En el cas del carrer Josep Carner, Soriano comenta que el bloc és propietat d’una empresa constructora i és per això que des del consistori ja se l’ha instat que presenti una denúncia judicial contra l’ocupació de l’immoble. Aleshores hi haurà motiu per actuar-hi. Si aquesta propietat no ho denuncia en un temps raonable, serà l’Ajuntament del Vendrell qui ho farà de manera subsidiària. Per tant, Soriano remarca: “Hem començat a actuar per dificultar l’estada d’okupes a l’edifici”.

A més d’aquesta vessant judicial, Christian Soriano comenta que “de manera paraŀlela, s’ha reforçat la presència policial al barri”, la qual cosa ha estat reclamada i ben valorada pel veïnat; i, finalment, aquest dijous es va dur a terme una actuació consistent a revertir el fet que els okupes havien punxat la línia elèctrica per tenir llum al bloc. Des d’aquest dijous al matí no en tenen, la qual cosa, en la línia que apunta Soriano, els fa “més difícil” poder estar-se al bloc font de conflicte veïnal.

Des del consistori vendrellenc es remarca que des de l’aplicació del protocol antiocupacions l’Oficina Antiocupacions del Vendrell, creada el juliol de l’any passat, ha evitat un total de 68 ocupacions conflictives al municipi.

També et pot interessar

Comentaris