L’ANC ajorna la tria de la presidència després de cinc votacions fallides

28/05/2024 - 10:10h

En la reunió, celebrada a Vilafranca, el candidat Lluís Llach no va assolir el mínim necessari de vots

La reunió del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de dissabte a Vilafranca va acabar ajornant-se sense arribar a escollir el nou president de l’entitat després de cinc votacions fallides. El candidat amb més suports, el cantautor Lluís Llach, no va assolir el mínim necessari de dues terceres parts dels vots i es va enfrontar a un inesperat rival, Josep Punga, que a la quarta votació i després de reiterats bloquejos, va retirar la seva candidatura. Amb tot, Llach, però, no va aconseguir tampoc els vots necessaris. A la cinquena votació, la mesa va donar per vàlida l’elecció de Llach, però en recomptar els vots va constatar que no havia arribat als necessaris.

Els 43 vots a favor de Llach van resultar insuficients davant dels 22 de l’economista Punga, que a la quarta votació es van convertir en vots en blanc després que l’aspirant, sorgit del bloc jove de l’entitat, es retirés. Dues persones es van abstenir, segons van explicar persones presents a la reunió. Al cinquè intent, Llach es va quedar a un vot de la victòria. L’ANC va informar en un comunicat que es reprendrà la trobada del Secretariat Nacional “els pròxims dies”.

La fins ara presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, va demanar “respecte pels procediments de l’entitat” i va advertir que en “processos de democràcia hi ha molt de debat i de vegades no surt tot a la primera”. En declaracions a la premsa en sortir de la reunió va dir que treballaran per reprendre-la aquest dissabte.

També en declaracions als mitjans, Llach va declarar que no renuncia “de cap manera” a la presidència i que confia a trobar “una manera que això es pugui arreglar”. “He guanyat cada vegada”, va recordar, malgrat que hi ha hagut “un bloc que ho ha obstruït no permetent els dos terços”. “És legítim, els estatuts són així”, va afegir.

El seu rival, en canvi, no va descartar tornar a presentar candidatura després d’haver-ho fet dissabte passat “perquè considerava que era positiva per a l’ANC, per al país i per fer passos cap a la independència”, va indicar. “La qüestió més important és l’ANC, el país, la independència i l’alliberament nacional”, va concloure Punga.

Llach va ser el candidat amb més suport a les eleccions al Secretariat Nacional de la setmana passada. L’exdiputat al Parlament va rebre 3.268 vots, mentre que Punga, que es presentava pel bloc jove i per tant només podien escollir-lo els menors de 36 anys, en va rebre una trentena. Els quatre càrrecs orgànics principals –president, vicepresident, tresorer i secretari– han de ser elegits per dos terços dels secretaris nacionals presents a la reunió.

També et pot interessar

Comentaris