Vilafranca del Penedès s’adhereix a la xarxa europea “Construir Europa amb les autoritats locals”

23/05/2024 - 11:46h

Té per objectiu crear una xarxa europea perquè les autoritats locals de la Unió Europea puguin col·laborar en la comunicació i implicació de la ciutadania en assumptes de la UE.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès s’ha adherit a la iniciativa de la Comissió Europea “Building Europe with Local Concillors” (BELC)-“Construir Europa amb les autoritats locals” que té per objectiu crear una xarxa europea perquè les autoritats locals de la Unió Europea (UE) puguin col·laborar en la comunicació i implicació de la ciutadania en assumptes de la UE.

En roda de premsa, la regidora de Relacions Internacionals, Àngels Dalmau, explicabs que, gràcies a la pertinença a aquesta xarxa, Vilafranca disposarà d’accés a informació sobre assumptes europeus que poden despertar sensibilitats a nivell local com la sequera, els reptes del sector vitivinícola, la transició energètica o la gestió sostenible dels recursos. A més a més, BELC posa a disposició dels representants polítics locals un conjunt d’actuacions per augmentar els seus coneixements i la seva implicació en assumptes de la UE que afecten al territori, així com per a estimular el diàleg sobre el futur d’Europa, mitjançant la participació a sessions informatives o visites als organismes europeus.

Actualment, la xarxa BELC està formada per més de 1.000 autoritats locals, de les quals 33 es troben a Catalunya.

Ajuts europeus

Com explicava la regidora Àngels Dalmau, l’adhesió a aquesta xarxa forma part de les línies estratègiques de la regidoria de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Vilafranca “per a reforçar la projecció exterior i el posicionament internacional de la ciutat potenciant la marca “Vilafranca”, facilitar oportunitats de negoci o promoure transferències de coneixements entre ciutadans i empreses del territori”. La titular de Relacions Internacionals considera que la ciutadania no és prou conscient dels ajuts concrets que la Unió Europea aporta a Vilafranca. “Ara que està reobrint el Vinseum, hem de ser conscients que, sense l’ajut de la UE, això no hauria estat possible. Podem afirmar que Vilafranca no seria la mateixa sense els ajuts que ha rebut durant tots aquests anys”, deia.

A la roda de premsa també hi era present Eugènia Martínez, cap dels serveis urbanístics de l’Ajuntament, que va posar alguns exemples de subvencions rebudes de la UE que han servit per tirar endavant projectes rellevants en base a diverses tipologies d’ajuts. “Un projecte com el nou Vinseum, que ha estat cofinançat amb 1.925.000€ pels fons FEDER, que busquen el reequilibri territorial, no hagués estat possible sense la Unió Europea”, ha afirmat. El FEDER, amb una aportació menor però també important de 128.670 euros, també ha permès cofinançar el carril bici entre Vilafranca i els Monjos, “aquesta vegada per fomentar un model de mobilitat sostenible”. En l’àmbit de la rehabilitació d’edificis des d’un model sostenible i d’alta eficiència energètica, Eugènia Martínez ha citat els allotjaments per a gent gran del c/ Vidal  i la nova biblioteca del c/ Comerç, que compten amb subvencions Next Generation-EU de 590.385,21€ i de 1.901.657€, respectivament.

També et pot interessar

Comentaris