Som Poble-ERC del Vendrell proposa aprofitar les teulades per generar electricitat de km 0

El regidor de Som Poble-ERC de l’Ajuntament del Vendrell Marc Robert, en una roda de premsa aquest dilluns a l’Ajuntament del Vendrell.
20/05/2024 - 19:18h

El grup municipal de l’oposició portarà al ple una idea que assegura que podria cobrir el 73% del consum energètic al municipi.

El grup municipal de Som Poble-ERC a l’oposició de l’Ajuntament del Vendrell proposarà al proper ple que se celebrarà dilluns que ve, 27 de maig, aprofitar les teulades del Vendrell per generar electricitat de km 0 i beneficiar a tota la població.

Segons l’estudi realitzat per la Universitat Rovira i Virgili URV ‘Determinació del potencial d’autoabastiment elèctric dels municipis de la demarcació de Tarragona a partir d’energia fotovoltaica i eòlica instal·lada en entorns urbans’, el Vendrell podria cobrir fins el 73% de consum d’energia elèctrica amb instal·lacions fotovoltaiques a les teulades tècnicament aptes del municipi.

“Aquest potencial enorme s’ha d’aprofitar”, diu Som Poble-ERC, que assegura que a nivell particular s’està avançant amb instal·lacions d’autoconsum domèstic o industrial, “però no tothom disposa d’un terrat apte ni la capacitat econòmica per instal·lar plaques fotovoltaiques. I en aquests darrers anys, l’Ajuntament del Vendrell no ha invertit en aquesta direcció; per exemple, l’any 2023 es preveia una partida de 200.000 euros que no s’ha arribat a executar”.

Per una altra banda, Som Poble-ERC remarca que existeixen eines per apropar els beneficis ambientals i econòmics de les energies renovables a tota la població i els petits comerços, com les comunitats energètiques, amb les que de forma cooperativa i democràtica tothom pot participar en impulsar una instal·lació fotovoltaica col·lectiva aconseguint un estalvi important en el rebut de la llum.

“Al Baix Penedès estan apareixent diferents iniciatives en aquesta direcció, com la comunitat energètica Domenys en marxa o el pol cooperatiu La Mallola”, diu Som Poble-ERC.

Amb tot aquest context, des de Som Poble-ERC es portarà una proposta de resolució que es concreta en:

  1. Realitzar un estudi per identificar les teulades d’edificis públics aptes per instal·lar
    plaques fotovoltaiques, quantificar-ne el potencial i les despeses de connexió a la xarxa
  2. Establir un pla d’impuls de l’energia solar per aprofitar aquests espais públics: Amb inversió directa municipal, que comportarà un retorn econòmic al propi Ajuntament des del minut 0; i acompanyant i facilitant les iniciatives de l’economia social amb les comunitats energètiques interessades amb l’objectiu que tothom se’n pugui aprofitar.
  3. Crear l’Oficina Local de l’Energia per assessorar a particulars i empreses, cercar ajuts, donar suport a les comunitats energètiques, impulsar les mesures d’estalvi i eficiència energètica i suport en casos de pobresa energètica.

També et pot interessar

Comentaris