L’Estat arreglarà desperfectes ocasionats pel temporal marítim Nelson al Baix Penedès

Aigua de mar acumulada al passeig marítim de Cunit a principi d’abril (Foto: Ajuntament de Cunit)
14/05/2024 - 17:52h

A tota la demarcació de Tarragona, inclòs el litoral penedesenc, s’hi destinaran 1.160.000 euros.

El Govern de l’Estat ha acordat aquest dimarts la declaració d’emergència de les obres per a la reparació dels danys causats pel temporal Nelson de finals del mes de març passat a les costes de les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona, a més de les de Màlaga i Almeria. L’import global és de 4.780.000 euros, dels quals a Catalunya li corresponen 3.360.000 euros.

Pel que fa al pressupost per a les actuacions d’emergència a la demarcació de Tarragona i que inclou reparacions als tres municipis costaners del Baix Penedès -el Vendrell, Calafell i Cunit-, s’estima en 1.160.000 euros. Es distribuïran, a més de la costa penedesenca, als municipis de Creixell, Tarragona, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Ametlla de Mar i la Ràpita.

Segons informa la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya, el delegat Carlos Prieto, després de reunir-se el 2 d’abril amb els subdelegats de les províncies afectades, es va posar en contacte amb la Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic de l’Estat per informar de la situació i que el Ministeri avalués una declaració d’emergència a partir d’una resolució de la Secretaria d’Estat del Ministeri per agilitzar les obres de reparació del litoral afectat.

Així, la Secretaria d’Estat ha emès una resolució que recull la “especial intensitat de la borrasca Nelson, esdevinguda a finals del mes de març del 2024, que ha provocat diversos danys a la costa en general i, en concret, a diversos punts del domini públic maritimoterrestre en què es fa necessari intervenir sense demora” a les costes de les províncies esmentades.

Els danys són molt similars en tots els casos: pèrdua de sorra a les platges, desperfectes en mobiliari i instal·lacions urbanes i, en algunes ocasions, l’aparició de restes antròpiques, fins a aquesta data tapades per la sorra. La recuperació natural de la sorra en aquestes platges pot trigar massa temps o fins i tot no produir-se, de manera que deixarien de complir la seva funció de defensa de la costa, d’hàbitat per a flora i fauna, o de lloc d’esbarjo i ús públic.

Segons la mateixa font estatal, cal intervenir sense demora per prevenir danys addicionals a la costa si es presentés un altre temporal a curt termini, que, encara que fos d’intensitat ordinària, provocaria danys significatius en no comptar amb la protecció natural que proveeix una platja ben configurada.

A banda de les actuacions citades a la demarcació de Tarragona, l’import estimat de les actuacions d’emergència a la província de Barcelona es xifra en 1,5 milions d’euros i per reparar els desperfectes del temporal del sud-est que va castigar la costa de Girona entre els dies 29 i 30 de març, amb alçades d’onada superiors als 4 metres, s’hi destinaran uns 700.000 euros.

A més, també es destinaran fons en diversos termes municipals per al dragatge a la bocana de diferents ports per pal·liar la regressió puntual a diverses platges de la província gironina.

També et pot interessar

Comentaris