La premsa comarcal es reivindica com a baluard de la memòria col·lectiva de Catalunya

La junta directiva de l’ACPC amb dues noves incorporacions (Foto: ACPC)
22/04/2024 - 18:34h

Més d’un centenar d’editors i periodistes van participar en la 42a Assemblea de l’ACPC i la 16a Convenció de la Premsa Comarcal i Local.

Més d’un centenar d’editors i periodistes de la premsa de proximitat de tot Catalunya es van reunir dissabte a Juneda (Les Garrigues) per participar en la 42a Assemblea de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i la 16a Convenció de la Premsa Comarcal i Local.

La jornada va ser una oportunitat per bescanviar punts de vista i establir aliances entre professionals que comparteixen interessos i reptes.  El tema central de les xerrades i parlaments del dia va ser la reivindicació de la premsa comarcal com a notari i testimoni d’una història plural i heterogènia del país.

El dia va començar al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) amb la benvinguda del president de l’ACPC, Francesc Fàbregas, qui va agrair a les 156 capçaleres associades “el fet de seguir publicant cada dia arreu del principat per així explicar a través dels vostres reportatges i fotografies una història completa de Catalunya”, i va recordar que cal fer especial èmfasi en tres punts: “que som cabdals per a la normalització lingüística, tenim un alt percentatge d’audiència jove, i els nostres mitjans són líders a tots i cadascun dels seus territoris”.

Tot seguit, es va celebrar l’Assemblea d’associats, la qual va servir per donar la benvinguda a dues noves incorporacions a la junta de l’entitat, com són Anna Bertran, editora de la revista mensual Sió d’Agramunt, i Laia Pedrós, directora del setmanari Nova Tàrrega. Les noves membres ho fan en substitució d’Eva López, exredactora d’el 3d8També dissabte es va escollir la seu de la propera convenció, que serà a Sallent, al Bages, organitzada per L’Esparver.

Al punt del migdia va començar la Convenció de la Premsa Comarcal i Local, la qual tenia com a plat fort dues ponències dels reconeguts periodistes Rafel Nadal i Núria de José. L’exdirector d’El Periódico de Catalunya va fer la lectura d’un text anomenat La litúrgia de la memòria i una posterior dissertació en el qual va reivindicar “la necessitat d’historiografiar el país d’una forma plural”, i va destacar “el paper de la premsa comarcal com a eina fonamental per dur a terme aquesta tasca”.

La vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en la conferència Radiografia de la professió, va explicar, basant-se en els principals estudis del sector, que “treballem en un entorn inestable i en transformació”, però que els mitjans que “gaudeixen de més credibilitat i que estan resistint millor la interferència informativa són els de la premsa de proximitat”. I ho va reblar dient que totes les anàlisis indiquen que “la clau de l’èxit és centrar l’atenció en històries humanes inspiradores”.

Durant la convenció també es va presentar la plataforma de serveis lingüístics Growords, que des de fa uns mesos col·labora amb diversos mitjans de Premsa Comarcal. Roger Berengué, soci fundador de la cooperativa, ha explicat que ofereixen “solucions lingüístiques adaptades a les parles de cada territori per a mitjans petits que no tenen els recursos econòmics, permetent-los externalitzar un servei alhora que integrar-lo a cada publicació”.

A primera hora de la tarda l’activitat es va traslladar al Parc Alegria per celebrar un dinar de germanor, al final del qual es va commemorar totes les publicacions que enguany complien anys amb una menció. Aquestes han estat: amb 95 anys d’antiguitat, Cultura; amb 80, Setmanari Montbui; amb 70, Revista Cambrils; amb 60, Sió; amb 55, L’Om; amb 45, FonollRegió 7La Vall de Verç i La Comarca d’Olot; amb 35, Caliu; i amb 25, Comarques de Ponent i Lo Collet.

Reconeixament a Òmnium Cultural

El punt culminant de la tarda va arribar amb el lliurament del premi anual Reconeixement pel suport a la Premsa Comarcal a Òmnium Culturaltal com es va dir en el moment del lliurament,  per la seva “aferrissada defensa no només de la llengua i la cultura sinó també dels drets democràtics”. Marta Garsaball, vicepresidenta de l’entitat, va recollir el premi de mans de Francesc Fàbregas, i durant el seu parlament va fer una síntesi de la història de l’entitat explicant algunes de les moltes iniciatives culturals i d’activisme que promouen, recordant que “els drets es defensen exercint-los” i ha dit que “defensar el país també és defensar la potència, la diversitat i la qualitat de la premsa comarcal com un element distintiu de la nostra cultura”.

La jornada va acabar amb els parlaments institucionals. Jordi del Río, director General de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, va expressar que “la premsa comarcal sou una peça fonamental per defensar la idiosincràsia del país, la salut del català i la nostra memòria col·lectiva”; i Antoni Villas Miranda, alcalde de Juneda i president del Consell Comarcal de les Garrigues, va acomiadar als presents pronosticant-los “un bon futur, ja que la gent vol saber què passa a prop seu i només vosaltres, la premsa comarcal, explica el nostre territori, la nostra cultura i la nostra gent”.

També et pot interessar

Comentaris