L’Ajuntament vol fer del Molí d’en Rovira un barri per “viure-hi i treballar-hi”

L’aprovació definitiva dels plans de millora urbana del carrer Comerç obre la porta a la rehabilitació, la renovació i la reactivació de la zona

La transformació del barri del Molí d’en Rovira està una mica més a prop després de la l’aprovació definitiva la setmana passada del Pla de Millora Urbana (PMU) 26 i 27, dos dels quatre sectors amb els que es va dividir per facilitar l’entesa entre els propietaris. Amb aquesta aprovació es dona llum verda a un procés de “rehabilitació, renovació i activació” d’un espai definit per la modificació del pla del Carrer comerç que data del 2020 i es busca, segons l’Ajuntament, aconseguir un barri “per viure-hi i treballar”.

Tirar endavant aquests plans de millora urbanística representarà disposar de més de 9.000 m2 d’espais lliures destinats a zones verdes, més de 5.000 m2 de naus de patrimoni protegit, 19.000 m2 destinats a activitat econòmica, i la construcció de prop de 350 habitatges en total. Un dels aspectes més rellevants d’aquests sectors es la disponibilitat d’un 30% reservat per a la construcció d’habitatge de protecció pública, 107 habitatges dels 344 previstos. A més, l’Ajuntament ha de fixar un 10% d’aprofitament adicional que presumiblement es destinarà també a habitatge públic.

L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i el regidor Miquel Medialdea, han celebrat “la gran fita que representa l’aprovació definitiva després d’anys pendents de l’aprovació del Pla general”. Romero ha recordat que s’ha arribat fins aquí després de la modificació del Pla del carrer Comerç l’any 2020, amb el que finalitzaven els 15 anys de suspensió de llicències en aquell sector, de manera que no es podia implantar cap activitat econòmica ni millorar, ampliar o construir nous habitatges. La difícil situació de la zona habia arribat a una cota del 32% d’edificis en desús i amb una tendència a l’alça. Amb aquesta aprovació s’obre la porta a la implantació d’activitats relacionades amb el món del vi. Segons l’alcalde, la millora del sector del carrer Comerç vindrà a complementar el centre històric de Vilafranca, afavorint la interconnexió entre els dos barris. El desenvolupament dels dos plans de millora avançaran en paral·lel amb les actuacions que Adif ha de fer a l’eix de la via del tren.

El PAU-27 Cortina-Montserrat-Contreau, amb traçat discontinu que transcorre entre la via de tren, els carrers Comerç, Sarriera, Cortina i Magarola, d’una banda, i l’avinguda de Barcelona, els carrers Comerç i Sarriera i el PMU-29, de l’altra, disposa de 1.330 m2 destinats a equipament, entre el celler de viveristes, ja en funcionament, i la futura segona biblioteca de Vilafranca, a la nau Cortina. També contempla la construcció de 70 habitatges de protecció pública i 163 de sostre residencial lliure.

Pel que fa al PAU-26, està definit per la via del tren, el carrer Sarriera, la plaça Vilanova i el carrer Doctor Pasteur. En aquesta àrea també es preveu la reserva per a la ubicació d’un equipament municipal d’una superf´ciie aproximada de 1.000 m2, però encara per decidir quina serà la seva funcionalitat. La construcció d’habitatge pública serà de 37 habitatges, més 76 més de lliure construcció.

La tramitació del Pla de Millora Urbana un cop ha superat definitivament el pas pel ple municipal ha de passar ara per la comissió territorial d’Urbanisme per, un cop publicat, es tiri endavant el projecte d’urbanització i reparcel·lació. Tota la tramitació es pot enllestir en el termini d’un any.

També et pot interessar

Comentaris

1336