Jove Baix Penedès commemora els 30 anys amb una festa a Cunit

Tècnics de Jove Baix Penedès d’aquests 30 anys i autoritats, dissabte passat a Cunit.
08/04/2024 - 17:48h

El projecte de polítiques de joventut del Consell Comarcal del Baix Penedès compta amb tots els municipis de la comarca adherits llevat del Vendrell i Calafell.

Dissabte al matí es va celebrar a l’Espai Jove de Cunit la festa de commemoració dels 30 anys del projecte Jove Baix Penedès, el programa de polítiques de joventut a nivell comarcal creat el 1994 pel Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) en estreta col·laboració amb els ajuntaments de la comarca, a iniciativa d’un grup de tècnics; i que ha anat implicant un treball en xarxa i mancomunat i el cofinançament entre tots els agents implicats.

Els tècnics que el van coordinar els primers anys van ser el llorencenc Hermini Mampel i la cunitenca Marisa Ibáñez, malauradament ja traspassada.

A la festa d’aniversari hi van assistir molts dels tècnics de Joventut d’aquests anys i autoritats, entre les quals l’actual president del CCBP, Ramon Ferré; el conseller comarcal de Joventut, Marc Palau; l’alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras; la directora general de Joventut de la Generalitat, Rut Ribas; i el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano.

Jove Baix Penedès va començar amb Benet Jané a la presidència del CCBP i mitja dotzena de municipis adherits: el Vendrell, Calafell, Cunit, Bellvei, l’Arboç i Llorenç del Penedès. Al cap de 2 anys s’hi havien afegit la Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys i el 2000 tot just mancaven Banyeres del Penedès, el Montmell i Santa Oliva. Si bé el 2005 hi participaven els 14 municipis del Baix Penedès, actualment i des del 2010 no hi ha el Vendrell ni Calafell, que en va sortir el 2020. El motiu és perquè ja tenen delegacions municipals de Joventut amb prou autonomia.

Des dels inicis, Jove Baix Penedès té la finalitat d’impulsar i donar suport a les polítiques de joventut dels municipis del Baix Penedès, a la vegada que portar a terme accions destinades als joves amb perspectiva comarcal.

Intervenció del conseller
El conseller de Drets Socials va parlar de la necessitat d’encarar diversos reptes en polítiques de joventut, com el de la necessitat de treballar perquè els joves s’emancipin abans i Catalunya deixi d’estar a la cua d’Europa pel que fa a l’edat que els joves deixen la llar familiar; per revertir els índex negatius de natalitat i per “construir una sola societat en un país que en 30 anys ha canviat molt demogràficament. Molts joves són fills de pares emigrats”, segons Carles Campuzano.

El conseller també va esmentar, finalment, el repte de garantir els recursos de dependència i futures pensions per a la població nascuda entre 1956 i 1977. “Caldrà invertir en els ‘boomers’, els infants i els joves”, va concloure el conseller.

La celebració de dissabte a Cunit va comptar amb la intervenció musical del duet de les joves Aida i Júlia.

També et pot interessar

Comentaris