Una tercera part de la Policia Local de Cunit, de baixa o indisposició en ple conflicte per reclamar millores laborals

Comissaria de la Policia Local de Cunit.
08/04/2024 - 09:53h

L’Ajuntament contracta vigilància privada per custodiar la comissaria durant un dels torns de nit

La Policia Local de Cunit té de baixa laboral o absència per indisposició, des del Diumenge de Pasqua, prop d’una una tercera part dels 31 efectius del cos. Són 9 policies que tenien torn la setmana passada i que han obligat el consistori a reformular el patrullatge.

En el cas del torn de nit de dijous passat, l’Ajuntament de Cunit va haver de contractar un vigilant privat per custodiar la comissaria. Des del Sindicat de Policia Municipal apunten que les absències són per una casuística diversa, però asseguren que moltes conflueixen en el “malestar” que viu la plantilla per manca crònica d’efectius els últims quinze anys, “fet que ha portat a una situació insostenible”.

L’Ajuntament cunitenc ho replica i recorda que a curt termini està previst incorporar 6 agents nous i passar dels esmentats 31 policies a 35.

El delegat sindical Toni Baeza assegura que els treballadors “no veuen sortida” a la situació en què es troben. “Cal que la manca d’efectius es faci visible”, sosté Baeza en declaracions a l’ACN, i avisa que l’acumulació de baixes i indisposicions d’aquesta setmana fa que “ara mateix no hi hagi policia al carrer i que la ciutadania estigui desprotegida”.

Des del govern municipal, en canvi, neguen aquest extrem. El regidor de Seguretat Ciutadana, Xavier Lorenzo, garanteix que durant tota la setmana va funcionar l’oficina d’atenció a la ciutadania i que va estar operativa tant la unitat de mobilitat com l’administrativa. “Potser els escamots on havien d’operar alguns dels agents indisposats han hagut d’assumir baixes, però els serveis s’han cobert tots”, referma.

El mateix regidor admet que “només un servei” va quedar descobert la nit de dijous passat, en què cap agent va poder assumir l’atenció telefònica i guarda de la comissaria. Assegura que el policia que tenia assignat aquest torn va comunicar una indisposició a última hora “i no era viable substituir-lo”, de manera que van recórrer a una empresa de vigilància privada per contractar un agent extern que derivés les trucades al 112.

Davant l’acumulació de baixes i indisposicions, Lorenzo acusa els sindicats de voler “crear un missatge de tensió cap a la ciutadania” quan afirmen que no hi ha policia al carrer. El regidor garanteix que l’Ajuntament de Cunit està compensant l’absència d’alguns agents amb un reforç dels Mossos d’Esquadra.

Lorenzo apunta que des del desembre passat el govern de Cunit ha iniciat els tràmits per incrementar la dotació en recursos humans i econòmics a la policia local, que passarà d’un pressupost anual d’1,2 a 1,5 milions d’euros, i que per cobrir mitja dotzena de places oficials “s’han presentat 140 persones”. “Ens van demanar de tenir dues patrulles al carrer, sobretot els caps de setmana, i els vam dir que sí. Suposa uns 120.000 euros del pressupost d’hores extres, però encara ni ens han respost, per exemple, de que acceptem que els escamots vagin amb un caporal i que aquest tingui la retribució que cal”, ha afegit el regidor cunitenc de Seguretat ciutadana.

Conflicte laboral

Des del Sindicat de Policia Municipal relaten que els agents de Cunit viuen un malestar creixent “perquè fa quinze anys que no es convoquen places per ampliar la plantilla”. Toni Baeza recorda que, mentrestant, el municipi no ha parat de rebre nous empadronats fins arribar als més de 15.000 veïns censats. Aquest delegat sindical apunta que el consistori ha fet ampliacions puntuals de la plantilla en temporada d’estiu, però critica que es tracta d’agents interins “que no tenen la formació necessària i que acaben assumint responsabilitats que estan per sobre de les seves competències”.

El govern, al seu torn, replica les afirmacions dels agents i ressalta que “la Policia Local és l’únic àmbit de l’Ajuntament on hem apostat per ampliar la plantilla reconvertint places vacants”, sosté Lorenzo, que garanteix que és “l’única aposta ferma que ha fet la regidoria”.

Al mateix temps, defensa que la Policia Local de Cunit “és de les que té més mitjans i formació” i remarca que la incorporació de nous agents representarà un creixement del 12% en nombre d’efectius. El regidor considera que rere les baixes i indisposicions “hi ha altres reivindicacions que s’escapen de la realitat”.

El següent pas serà aquest divendres en una reunió prevista entre els sindicats policials, un mediador entre les dues parts i el cap de Recursos Humans de l’Ajuntament de Cunit.

També et pot interessar

Comentaris