L’autopista C-32 serà gratuïta entre Sitges i el Vendrell pels trajectes d’anada i tornada els dies laborables

Un moment de la Taula de Mobilitat del Penedès celebrada aquest dilluns al Vendrell (Foto: Departament de Territori)
18/03/2024 - 23:39h

Ho ha anunciat aquest dilluns la consellera de Mobilitat de la Generalitat, Ester Capella, a la Taula de Mobilitat del Penedès.

El tram de l’autopista C-32 entre Sitges i el Vendrell serà gratuït a partir de la tardor per a la mobilitat obligada, és a dir, pels desplaçaments per anar a treballar o estudiar. És el trajecte entre les barreres troncal i lateral de Cubelles (Garraf) i l’accés de Calafell.

El descompte que s’aplica actualment en aquest tram per aquest tipus de circulació és del 75%. La mesura afecta turismes, furgons i furgonetes que, de dilluns a divendres no festius, fan trajectes d’anada i tornada en un marge de 24 hores.

Segons recorda la Generalitat en un comunicat, per a beneficiar-se’n cal inscriure’s al registre de mobilitat obligada i disposar del sistema de telepeatge (VIA T) o descarregar-se l’aplicació gratuïta Awai. Continuen quedant exclosos de la gratuïtat els moviments amb origen o destí a l’autopista AP-7 Sud, que són de llarg recorregut o amb origen o destí fora de l’àmbit de l’autopista C-32.

La Taula de Mobilitat del Penedès que ha presidit la consellera Ester Capella s’ha celebrat a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, amb la presència d’alcaldes i representants d’ajuntaments i consells comarcals.

Amb aquesta bonificació del 100%, el Departament de Territori de la Generalitat remarca que avança en el procés que va iniciar fa uns anys per afavorir la mobilitat obligada i l’equitat territorial i també per optimitzar les vies d’alta capacitat, descongestionar les vies convencionals i millorar la seguretat viària.

La consellera, de fet, ha explicat que l’objectiu és precisament “alleugerir el trànsit de la C-31”, i ha recordat que “aquí, al Penedès, la manca de fiabilitat de Rodalies empeny a molta gent a fer ús del vehicle privat”.

Prova pilot d’un bus exprés per l’Eix Diagonal

D’altra banda, la Taula de Mobilitat del Penedès ha servit també per explicar altres actuacions previstes al territori, com ara la posada en marxa aquest mes de maig d’una prova pilot d’un bus exprés per unir Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Igualada per l’Eix Diagonal.

Es tracta d’una línia llargament reclamada per la Vegueria del Penedès. Els horaris del bus es configuraran en les pròximes setmanes, però tindran en compte la mobilitat obligada de treballadors i estudiants universitaris, prioritzant les anades i tornades a les franges del matí, migdia i vespre. La prova preveu analitzar l’eficiència, la demanda i la viabilitat del servei.

El Departament de Territori, d’altra banda, implementarà aquest mes d’abril millores en els sistemes d’informació de la línia exprés e6 Vilafranca del Penedès – Barcelona, de tal manera que els usuaris podran disposar en temps real del pas dels busos mitjançant el lloc web de l’operador. També es preveu millorar la informació a les xarxes socials sobre les incidències del servei

La línia Vilafranca – Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) passarà de 4 a 7 expedicions per sentit aquest abril, amb la incorporació d’una parada a la població de Gelida. L’exprés e18 Sant Sadurní – Barcelona incorporarà el mes d’agost una expedició a les 13:30 hores des de Sant Sadurní i a les 14:30 hores des de Barcelona. La línia Sant Llorenç – Gelida – Barcelona disposarà també a l’agost de 7 noves expedicions per sentit.

El Departament de Territori, finalment, està també pendent d’un estudi d’avaluació del corredor d’autobús entre Igualada i Barcelona. És una auditoria que està analitzant la qualitat del servei amb enquestes als usuaris. Els resultats serviran per dimensionar l’oferta. Es preveu també fer un altre estudi per a la millora dels serveis de transport a la demanda als nuclis de baixa densitat.

Primera reacció, a Calafell

En relació a la gratuïtat anunciada per a la C-32, la primera reacció al territori ha arribat de l’Ajuntament de Calafell, que aquest dilluns al vespre ha fet públic que “celebra” les noves bonificacions a la C-32 anunciades per la Generalitat, però l’alcalde, Ramon Ferré, també espera que aquesta mesura tregui trànsit de la carretera C-31 de forma efectiva.

Ferré diu: “Els últims descomptes van quadriplicar el trànsit per l’autopista, però el de la carretera, que passa pel mig dels pobles del Penedès Marítim, es va incrementar”. I afegeix: “Era evident que sense arribar a Sitges era una mesura incompleta i no funcionava bé”.

L’alcalde de Calafell també apunta que “cal confiar que la Generalitat ho deixarà lligat, tot i el període electoral, perquè aquesta gratuïtat estigui a punt per a la tardor”.

També et pot interessar

Comentaris