Rosa Maria Marcé Recasens rep el XIIè Premi Teresina Martorell del Vendrell

Lliurament del premi a Rosa Maria Marcé (Foto: Ramon Costa / AFN Press)
14/03/2024 - 19:34h

L’Ajuntament del Vendrell guardona la científica local, que també va destacar per promoure el primer grup de bastoneres del municipi, el 1982, i ser grallera

Divendres passat, coincidint amb els actes del 8M, es va fer al Teatre Àngel Guimerà (TÀG) del Vendrell l’acte de lliurament del XIIè Premi Teresina Martorell, l’esdeveniment principal al municipi pel Dia Internacional de les Dones.

Aquest guardó reconeix anualment la tasca rellevant d’alguna dona vendrellenca en algun àmbit de la societat local, nacional o internacional i aquest 2024 s’ha lliurat a Rosa Maria Marcé Recasens.

L’Ajuntament del Vendrell, amb la regidora de Feminismes i Drets LGTBIQ+, Silvia Vaquero, i l’alcalde, Kenneth Martínez, va destacar la feina de la científica, nascuda al Vendrell el 9 de novembre del 1964, a més de la seva tasca per la cultura popular, per ser impulsora del primer grup de dones bastoneres al Vendrell, el 1982, i ser pionera entre les dones que es van incorporar a Les Gralles del Baix Penedès –juntament amb Anna Nin.

Precisament aquest grup va tocar divendres dues peces, una de les quals era la peça ‘La Rossana’, que el graller Jaume Vidal i Vidal, ‘Carboner’, va compondre per a Marcé i Nin.

Currículum brillant
Rosa Maria Marcé té una trajectòria acadèmica i professional llarga i reconeguda. És catedràtica de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona des de 2012 i el 2018 va ser nomenada Professora Distingida per aquesta universitat en reconeixement a la seva tasca rellevant tant en docència com en recerca. Cal destacar que la proporció de dones entre tots els professors catedràtics a la URV és només del 27% (tot i que el 53% del professorat de la URV són dones), i entre els Professors Distingits és del 24%.

Rosa Maria Marcé es va llicenciar en Ciències Químiques el 1987 a la Facultat de Química de Tarragona, aleshores pertanyent a la Universitat de Barcelona.

Després d’un període de treball a la Cooperativa Agrícola de la Secuita (3 mesos) i a l’empresa Química BASF (6 mesos), en entorns on la presència de dones en aquella època era nuŀla o testimonial, va incorporar-se com a professora ajudant a l’Escola d’Enologia el 1988, any en què inicià la seva tesi doctoral, que va defensar l’any 1991.

La seva carrera acadèmica va passar per diferents categories fins arribar a professora titular d’universitat de la Facultat de Química l’any 1995, període en el qual també va realitzar una estada postdoctoral a la Vrije Universiteit d’Amsterdam l’any 1992.

La seva recerca s’ha centrat en la determinació de contaminants ambientals d’interès emergent en diverses mostres ambientals com aire, aigua, llots, pols, biota, etc. per tal d’avaluar-ne la presència i l’efecte sobre la salut.

També et pot interessar

Comentaris