Vilafranca en Comú proposarà recollir les aigües pluvials i establir una Xarxa de Refugis Climàtics

13/03/2024 - 17:02h

Els comuns portaran dues mocions al ple municipal del mes de març amb l’objectiu de fer front als efectes del canvi climàtic i garantir un millor benestar a la ciutadania.

Vilafranca en Comú presentarà dues mocions que proposaran al proper ple municipal del proper dimarts 19 de març encaminades a reforçar el seu compromís constant amb l’acció climàtica i el benestar dels veïns de la vila: “sempre hem estat sensibles a l’afectació sobre el planeta i sobre les persones que està produint l’emergència climàtica. Per això ja fa prop d’una dècada que reclamem i proposem polítiques d’Acció Climàtica, com la mitigació i l’adaptació a la climatologia extrema, descarbonització i desenvolupament d’energies renovables, renaturalització de pobles i ciutats, mobilitat sostenible o, més recentment, implementar mesures en gestió hídrica degut al greu i sostingut episodi de sequera que estem travessant”, explicaven.

Per Vilafranca en Comú cal destacar la transcendència de la prevenció: “com ens recorden els Bombers cada any, els incendis s’apaguen a l’hivern. Així doncs, hem d’aplicar polítiques hídriques abans de les sequeres”. En aquest sentit, la primera moció que presentaran es centra en l’aprofitament de les aigües pluvials, que parteix d’una proposta del físic i meteoròleg Toni Mestres a l’acte “La gestió de l’aigua a Catalunya” organitzat pels comuns el passat mes de febrer. La prova pilot d’aquest projecte passaria per la instal·lació de dipòsits al pavelló firal, amb filtratge per transformar la pluja en aigua de boca, i per bombejar l’aigua recollida als dipòsits de Sant Pau per poder-la distribuir a la població.

Pel que fa a la segona moció, centrada en el benestar i la salut de la ciutadania, demanaran l’establiment d’una Xarxa de Refugis Climàtics, partint d’un estudi previ que defineixi els criteris d’idoneïtat, la identificació d’equipaments municipals que puguin assolir aquesta funció i la seva adequació i ampliació. “Ja tenim espais idonis a Vilafranca, només falta que els adeqüem i n’avaluem la demanda. Els experts insisteixen que cada estiu que passem és menys fresc que l’anterior, i hem de poder oferir espais segurs”, recorden els comuns.

Aquestes dues mocions reuneixen algunes de les preocupacions principals de Vilafranca en Comú: l’acció climàtica, el benestar de veïns i veïnes, la salut pública, la millora dels equipaments i un urbanisme centrat en les persones.

També et pot interessar

Comentaris