Unió de Pagesos bloqueja l’entrada i sortida del centre de distribució de Mercadona a Sant Sadurní

12/03/2024 - 13:18h

Tractorada per denunciar l’abús de les grans cadenes de distribució

Unió de Pagesos ha promogut la concentració aquest matí al centre logístic que té Mercadona a Sant Sadurní d’Anoia per denunciar l’abús de la gran distribució al si de la cadena alimentària que permet pressionar els preus dels productes agraris a la baixa, fins i tot per sota costos de producció.

El sindicat ha triat protestar davant un magatzem de mercaderies de Mercadona perquè aquesta marca de la gran distribució és la que té una major quota de mercat a l’Estat. A través de la posició de domini aquestes marques poden pressionar els preus a la baixa ja que obren a la vegada com a indústria a través de marques blanques i per mitjà de la participació en grans escorxadors.

La posició de domini, d’acord amb l’Organització Comuna de Mercats dels productes agraris, és la posició de força de què gaudeix una empresa i que li permet obstaculitzar el manteniment d’una competència efectiva en el mercat, en donar-li el poder d’actuar amb una considerable independència enfront als seus competidors, clients i, en darrera instància, front els consumidors.

Unió de Pagesos reclama la modificació urgent de la Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària perquè inclogui l’establiment de la quota de mercat específica en la cadena alimentària de la posició de domini i es pugui posar ordre i impedir abusos, de manera que la baula més feble, la producció, tingui poder de negociació. Així mateix, aquesta modificació hauria d’incloure la revenda a pèrdues, cosa que contemplaria els costos afegits en el condicionament, transformació, emmagatzematge, gestió, etc. en el preu de venda al següent esgraó de la cadena.

El sindicat també demana una modificació d’aquesta llei per usar les dades del Registre de contractes a efectes estadístics, tant per als observatoris de preus catalans, estatals o europeus, per poder activar els mecanismes en cas de pertorbació de mercat, com per a l’establiment de mesures adequades en casos com les adversitats climàtiques.

Unió de Pagesos recorda que ja el 2019, l’Audiència Nacional va ratificar dues multes de l’Agència d’Informació i Control Alimentari [AICA] a Mercadona per no complir amb la Llei estatal 12/2013 de la cadena alimentària. L’empresa distribuïdora ha estat sancionada per comprar llet a dos dels seus principals proveïdors de llet per a marca blanca per sota de costos de producció.

El 2022 Unió de Pagesos i Unió d’Unions van lliurar una denúncia davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència [CNMC] que demanava que investigués Mercadona, Bonpreu i Lidl per haver fixat preus idèntics en la venda del cartró de llet de vaca UHT de marca blanca, com a mínim, durant tres anys i quatre mesos seguits, des de la setmana 51 del 2018 a la setmana 12 del 2022. Posteriorment a la presentació de la denúncia es va ampliar la informació aportada en quatre ocasions, assolint el seguiment dels preus fins a la setmana 12 del 2023.

Unió de Pagesos i Unió d’Unions van apuntar llavors i ratifiquen ara que aquestes presumptes pràctiques concertades o conscientment paral·leles consistents en fixar preus i l’abús de la posició de domini col·lectiu que haurien exercit Mercadona, Lidl i Bonpreu —a semblança d’un càrtel encobert— vulneren diversos preceptes de la Llei 5/2007 de Defensa de la Competència i, ho farien, sobretot, a costa de l’esglaó més feble, els productors de llet, debilitant el seu poder de negociació a l’hora d’establir el preu per al seu producte i abocant moltes granges al tancament, quan en unes condicions normals de mercat serien rendibles.

També et pot interessar

Comentaris