Som Penedès adverteix sobre les 1.000 noves hectàrees de polígons logístics que preveu el Pla Territorial

07/03/2024 - 09:42h

Generaran més contaminació i augmentaran el consum d’aigua

La plataforma Som Penedès ha fet pública la seva preocupació respecte els documents de l’avant Pla Territorial del Penedès, que es va fer públic fa dos mesos després de gairebé 10 anys de redacció i està pendent de la seva aprovació.

La pataforma recorda que un dels objectius del Pla Terrotial havia de ser la “descarbonització del territori” i, en canvi, les previsions del document assenyalen un futur creixement de 1.000 hectàrees de nous polígons logísitcs i d’automoció a tota la plana penedesenca. Som Penedès assenyala que aquests nous polígons generarien 415.000 tones de CO2 i una despesa de més de 3,33 de metres cúbics d’aigua.


Menysteniment
“Seria convenient que abans de seguir amb el procediment expliquessin els motius pels quals incompleixen les lleis europees sobre canvi climàtic, sobre la destrucció de paisatges agrícoles, s’atempta contra la biodiversitat i es decideix menystenir la propsta de la societat civil de desenvolupar un model territorial inspirat en una regió agroalimentària”, puntualitzen des de la plataforma.
Més enllà de l¡aposta renovada pels polígons logísitcs, Som Penedès insisteix que, una vegada més, la planificació territorial del futur s’aborda sense desenvolupar una “mobilitat sostenible” i afegeix que “el Pla Territorial no aborda per enlloc l’estudi d’una bona xarxa de transport tant de viatgers com de mercaderies”.

Per Som Penedès “després de 10 anys de redacció, veiem que el resultat que se’ns presenta és massa poc. En un territori fortament pressionat per la metròpoli com el Penedès on ja existeixen unes activitats econòmiques, una vida cultural i un sentit de lloc, és del tot erroni un Pla que requalifiqui les terres agrícoles per convertir-les en un seguit d’activitats de dubtosa utilitat i de certesa destrucció del patrimoni aconseguit”.

Des de la plataforma esperen que les administracions “prenguin nota” d’aquest seguit d’advertiments i modifiquin el Pla Territorial abans de la seva definitiva aprovació. La preocupació entre els representants de les diferents entitats que formen part de la plataforma és màxima després del primer anàlisi dels documents.

També et pot interessar

Comentaris