Txell Feixas i Nàdia Ghulam protagonitzaran la commemoració del 8M a Vilafranca

29/02/2024 - 16:11h

El programa d’actes pròpiament dit s’iniciarà dissabte amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Dones diverses”.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès commemorarà el 8M-Dia internacional de les Dones amb un conjunt d’actes que tindran lloc entre el 2 i el 22 de març.

La presentació del programa d’actes va tenir lloc aquest dimarts a càrrec de la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, acompanyada per la cap tècnica del servei,  Eva Millas. Arroyo va destacar la varietat i diversitat d’actes, per a tots els públics, “amb el denominador comú de reivindicar el paper el paper de les dones a la nostra societat i la necessitat de trencar barreres i desigualtats que encara hi ha en una societat on el patriarcat l’ha marcat tradicionalment”.

El programa d’actes pròpiament dit s’iniciarà el proper dissabte 2 de març amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Dones diverses”, que exposa les múltiples discriminacions que pateixen les dones amb discapacitat física i/o orgànica en l’àmbit laboral i social. El mateix dia de l’exposició està prevista una xerrada inaugural a càrrec de Rosa Conca, especialista en diversitat funcional des d’una mirada feminista. L’exposició estarà instal·lada a la sala dels Trinitaris (c/ Font, 43).

El dimarts 5 de març hi haurà una xerrada sobre els drets de les dones a càrrec de Laia Serra Perelló a l’Escorxador.

El dia 8, pròpiament el Dia internacional de les Dones, s’iniciarà la jornada amb una paradeta de sensibilització de l’associació Mas Albornà  a la rambla Sant Francesc. A la tarda hi haurà l’acte central amb la conferència institucional amb el títol “A dues veus: valentes i aliades a l’Orient Mitjà” a càrrec de la periodista de TV3 i recentment guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme, la penedesenca Txell Feixas Torras, i Nàdia Ghulam, escriptora i activista afganesa. L’acte tindrà lloc a les 19h a l’auditori de VINSEUM. A la mateixa hora s’il·luminarà de color lila la façana de la Casa de la Vila i la de la capella Sant Joan.

Dissabte 9, a les 10h, l’escola de judo Vilafranca (c/ Germanor 44) ofereix un taller de defensa persona per a dones (cal fer inscripcions a l’escola). A les 12h del mateix dissabte Covides ofereix un acte per commemorar el 8M, amb música del grup Koren.

L’Associació de Veïns del Molí d’en Rovira també se suma a la commemoració amb una projecció  de cinema al seu local amb la pel·lícula La Libreria d’Isabel Coixet. Serà a les 18h de dissabte 9 de març. L’associació de veïns del Poble Nou el mateix dissabte ofereix l’obra de teatre Avui dormo als teus braços a les 19h al Casal de la Gent Gran del Tívoli.

El mateix dissabte 9, la colla Xicots de Vilafranca com és tradicional ofereix una nova edició de l’acte d’homenatge Heroïnes Anònimes “Carme Alomà” 2024, juntament amb una diada castellera amb els mateixos Xicots, sopar popular i música amb  DJ. Els actes tindran lloc al seu local a la plaça Milà i Fontanals.

Dimecres 13 de març es farà una taula rodona sobre “Colòmbia: alçar la veu no és un crim, és un dret! Les dones han de poder exercir els seus drets”, organitzada des d’Amnistia Internacional Penedès i serà a càrrec de Rosario Vásquez, presidenta de la Taula per Colòmbia a Catalunya, i la defensora dels Drets Humans, Manuela Bedoya. L’acte es farà al Casal Popular La Gueralda, a les 19.30h.

El dimecres 20 de març està prevista la presentació del llibre El cuerpo deseado: la consversación pendiente entre feminismo y anticapitalismo a càrrec de la mateixa autora, Andrea García-Santesmases, a la biblioteca Torras i Bages a les 18.30h.

El dijous 21 de març, hi haurà l’acte públic de lliurament del premi del Concurs de  Calendaris març 2024-març 2025, a l’Espai Jove La Nau, a les 19h. Encara està obert el termini per presentar els originals al Servei d’Igualtat. L’exposició dels treballs presentats es podrà visitar fins al 21 d’abril a la mateixa sala.

Finalment, divendres 22 de març es farà un taller d’autodefensa personal per a dones, a càrrec de Joan Monge Tomàs, al local de l’AV del Molí d’en Rovira, amb inscripció prèvia a la mateixa associació (av.molidenrovira@gmail.com).

Tot el programa d’actes està disponible al web igualtat.vilafranca.cat

També et pot interessar

Comentaris