Mor als 83 anys Antoni Vives Fierro, un referent a la pintura catalana

29/02/2024 - 09:22h

Aquests dies l’Espai Cultural del Berger Balaguer exposa fins al 16 de març una col·lecció particular titulada ‘Cronologia d’una pinzellada’

Aquest dimecres moria a Vilafranca als 83 anys el pintor Antoni Vives Fierro (Barcelona, 1940) que l’any 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi arran d’una trajectòria destacable que el va convertir en un dels degans i tot un referent de la pintura catalana. Precisament aquests dies l’Espai Cultural del Berger Balaguer de la fundació Pinnae està exposant una col·lecció particular d’aquest pintor. La mostra es pot visitar fins al 17 de març i es titula ‘Cronologia d’una pinzellada’.

Es definia com un coŀleccionista de ciutats com París, Londres, Venècia, Nova York, Tòquio o l’Havana…, a través de cròniques visuals i subjectives de figuració urbana i realista. Olis on l’artista barceloní adheria cartons, retalls de diari i revistes que buscaven sempre una atmosfera d’irrealitat sota una pinzellada enèrgica d’estil postimpressionista.

Vives Fierro va iniciar la seva carrera a mitjans dels anys cinquanta. Una vida d’artista dedicada a la pintura com a ofici i a l’art amb una profunda vocació. Una carrera fructífera i plena de creativitat, un intens recorregut a la recerca d’un llenguatge propi, que si bé encaixa en el figurativisme i en la tècnica impressionista, el seu gest abraça l’expressionisme.

L’any 2015 va publicar les seves memòries a través d’un llibre que titulat Olor a trementina on es capbussava en el què havia estat la seva vida a través de més de mig segle d’entrega incondicional a la pintura i explicava que amb 20 anys la ciutat de París el va acabar marcant en el seu camí de la pintura. “A França hi ha un amor pels pintors que aquí no he trobat mai”, explicava. També es declarava un amant a la lectura.

És a partir dels anys seixanta quan apareix la seva vinculació amb el Penedès a través d’una finca familiar a la Rovira Roja, nucli de Sant Martí Sarroca. Allà és on hi tenia el seu petit estudi. L’any 1996, Vives Fierro va fer la portada del 3d8 amb motiu de l’extra de Sant Jordi i el 1997 va rebre el premi de la Generalitat pel disseny de la ‘Joia de la Sardana’.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, ha definit Vives Fierro com “un home d’una gran cultura i una persona intel·lectual amb un concepte molt profund de l’amistat i un conversador molt interessant”. L’enterrament va ser ahir en la intimitat familiar.

També et pot interessar

Comentaris