Televisió de Catalunya estrena la sèrie ‘Puig Antich: El llibre vermell’

El productor penedesenc Guillem Carol i el vendrellenc director de la sèrie, Xavier Sanjuan, amb les germanes de Salvador Puig Antich.
29/02/2024 - 09:00h

La sèrie documental elaborada sobre la mort de l’anarquista està produïda i dirigida pels penedesencs Guillem Carol i Xavier Sanjuan, respectivament

Aquest dijous s’estrena a la plataforma digital 3cat Puig Antich: El llibre vermell, una sèrie documental que narra els fets que van portar el règim franquista a condemnar a mort l’anarquista català Salvador Puig Antich l’any 1974.

Consta de dos capítols de 50 minuts cadascun, però dimarts que ve, 5 de març, al programa Nits Sense Ficció de TV3, se’n podrà veure un resum de 85 minuts.

La sèrie se situa en el context dels últims anys de la dictadura franquista, i analitza els fets ocorreguts des del dia de la detenció de Salvador Puig Antich fins a la seva execució a garrot vil, posant un èmfasi especial en les irregularitats del procés i en les maniobres del règim per sostenir la versió oficial. La sèrie també és un retrat del jove anarquista, de la seva militància i de la situació social i política del moment.

L’estrena coincideix amb els actes del 50è aniversari de la mort de Salvador Puig Antich, executat a garrot vil a la presó Model de Barcelona el 2 de març del 1974 [aquest dissabte en fa 50 anys], a les 9.40 del matí.

Mig segle després, familiars, advocats, juristes, testimonis, investigadors, amics i companys anarquistes narren en primera persona què va succeir i com ho van viure, tant ells com el mateix Salvador.

Segell penedesenc
Es dona la circumstància que aquest treball històric té un segell marcadament penedesenc, atès que la productora és Incís Films, el fundador i CEO de la qual és el subiratenc Guillem Carol; mentre que el director és el vendrellenc Xavier Sanjuán. Tots dos van estar coŀlaborant fa uns anys al 3d8.

El documental descobreix un membre de la família del Salvador de qui fins ara no s’havia parlat: Monique Puig, filla del desaparegut Joaquim Puig Antich, germà gran del Salvador, que se’n va anar als Estats Units als anys 60. Quan era petita, la Monique no sabia res de la seva família catalana, i encara menys que tenia un oncle que havia estat condemnat a mort. L’arribada del llibre vermell a casa seva va fer que es comencés a fer preguntes.

Va ser a partir d’aquest llibre –un recull d’articles de premsa, documents i cartes personals de Salvador Puig Antich elaborat per una de les seves germanes– que va descobrir la figura del seu oncle. Partint del descobriment de la Monique, el documental revisa la història de l’activista antifranquista i els seus últims mesos de vida abans de ser executat, a l’edat de 25 anys.

Amb un format ‘true crime’, la sèrie desgrana els moments clau d’aquesta història amb reconstruccions, grafismes i imatges de l’època, entre les quals destaquen fotografies inèdites del Salvador. També compta amb una important selecció d’articles de premsa, octavetes i documents de la causa judicial. La sèrie ha tingut accés a la documentació original de la causa, habitualment poc accessible, que es conserva dins una caixa forta al Govern Militar de Barcelona.

Hi apareixen també alguns objectes personals de Salvador Puig Antich, com ara les botes i el rellotge que duia en el moment de l’execució, i es reprodueixen les cartes que escrivia des de la presó, a les quals posa veu l’actor Artur Busquets.

La detenció
Salvador Puig Antich militava al MIL (les sigles en castellà del Movimiento Ibérico de Liberación), un grup anarquista sorgit de les lluites obreres que havia dut a terme diversos atracaments. El 25 de setembre del 1973, la policia va engegar una operació per detenir un dels seus membres, durant la qual va resultar mort un dels agents. Aquest és el punt de partida de la sèrie i la circumstància que explica els fets posteriors.

El primer capítol, titulat ‘L’emboscada’, analitza pas a pas com va ser el moment de la detenció, què se’n sap i què no, i quines hipòtesis se’n poden extreure. També descriu com les autoritats franquistes van començar a construir la versió oficial, orientada a acusar el Salvador de la mort del policia.

El segon capítol, ‘Joc brut’, se centra en el procés judicial que va acabar condemnant el Salvador, en la raó per la qual va ser la justícia militar i no l’ordinària la que el va jutjar, i en les maniobres legals que van permetre al tribunal dictar una sentència de pena de mort. En aquest segon capítol es descobreixen també informacions inèdites, com ara la possible presència de micròfons a la sala de deliberacions, a través d’uns documents que s’han mantingut ocults durant tots aquests anys.

Un dels escenaris principals de la història se situa al carrer Girona, núm. 70 de Barcelona, a la porteria on va tenir lloc el tiroteig el dia de la detenció del Salvador, i on encara es pot apreciar la marca d’un impacte de bala. Els autors del treball també s’han traslladat a la presó Model de Barcelona, on Puig Antich va estar tancat cinc mesos i on finalment va ser executat.

Una vintena d’entrevistes
Per a la producció de la sèrie s’han entrevistat 21 persones, entre les quals destaquen les quatre germanes de Salvador Puig Antich i la seva neboda Monique Puig; l’advocat Francesc Caminal, encarregat de la defensa del Salvador, i el prestigiós jurista i exmagistrat del Tribunal Suprem Ángel Juanes. Compta també amb la participació d’un testimoni clau: Tomás Gil, fill del cap de la Brigada Político-Social que va dirigir l’operació per detenir Puig Antich. També hi intervenen testimonis directes dels fets, investigadors, periodistes i amics personals de Salvador Puig Antich.

Puig Antich: El llibre vermell consta, d’una banda, de la sèrie documental dels dos capítols esmentats i que són accessibles a través de la plataforma 3Cat a partir d’aquest dijous, i, de l’altra, d’una peça documental de 85 minuts que condensa el contingut dels dos capítols i que s’emetrà a TV3 dimarts 5 de març (22.15 h).

També et pot interessar

Comentaris

1336