“Que Impulsem el Penedès sigui al govern aporta una mirada important sobre el territori”
Entrevistem a la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret
Lluïsa Moret Sabidó, alcaldessa socialista de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, és la presidenta de la Diputació de Barcelona des del 13 de juliol de l’any passat. Prèviament va ser vicepresidenta primera de l’ens supramunicipal entre març i juliol del mateix any passat i encara abans havia estat presidenta delegada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat, entre el 2019 i el mateix 2023.
Militant del PSC, Moret encapçala un equip de govern amb 17 diputats i diputades socialistes, 11 d’ERC, 5 d’En Comú Podem i un representant tant de Junts per Igualada com d’Impulsem el Penedès. A l’oposició hi ha JxCat (amb 10 representants), PP (4) i Vox (1). Amb el penedesenc Sergi Vallès, Moret va ser dimarts a la redacció del 3d8 a Vilafranca per a l’entrevista que va concedir al setmanari en exclusiva. Durant la jornada, Moret va visitar diversos indrets de l’Alt Penedès.
Quines són les funcions bàsiques de la Diputació de Barcelona?
És una administració supramunicipal, per tant de segon nivell, que té una essència municipalista i que fonamentalment vol estar al servei dels 311 municipis de la demarcació de Barcelona. Això vol dir dotar els ajuntaments de recursos tècnics, administratius i econòmics perquè, especialment els més petits, puguin implementar els seus projectes, iniciatives i les polítiques públiques que han de millorar la qualitat de vida de la gent. Més enllà de les competències, els nostres interlocutors naturals són els alcaldes i les alcaldesses.
Quins objectius principals s’ha marcat per al seu mandat?
N’hi ha d’interns i d’externs. És molt important reforçar el govern inèdit, de quatre forces polítiques molt diferents, amb 35 diputats i diputades en 14 àrees. És un gran repte tenir un govern plural, divers i amb diferents mirades i perspectives perquè funcioni amb una mirada integral, integrada i integradora; i que governi des del consens, el treball i en equip, compartint perspectives i projectes. Des d’Impulsem el Penedès, per exemple, se’ns aporta una mirada molt important en un territori divers.
El territori del Penedès se’n pot aprofitar…
Treballem per a totes les comarques de la província de Barcelona, però és cert que el fet que Impulsem sigui al govern pot aportar la mirada i necessitats i reptes de la comarca. Avui, per exemple, hem estat a Vilafranca parlant de la sequera i del sector de la vinya, entre altres temes. I, per altra banda, hi ha l’objectiu de mandat i estem acabant de redactar el Pla de Mandat, que preveiem que el tinguem al mes d’abril.
Què haurà de tenir en compte?
Evidentment, els objectius de desenvolupament global sostenible. Som una de les poques diputacions de l’Estat amb una agenda urbana pròpia i que té una metodologia d’implementació i de planificació estratègica i de transformació local. Les nostres polítiques han de respondre a l’equilibri entre les tres perspectives de la sostenibilitat: l’econòmica, l’ambiental i la social. Ajudem els diferents sectors econòmics referents al territori i que són diferents i diversos segons cada comarca. Volem que els territoris siguin dinàmics, actius i que generin prosperitat, una activitat econòmica i ocupació digna. I, per altra banda, també apostem per la sostenibilitat social.
En quin sentit?
Al centre de totes les polítiques hi ha d’haver les persones i, especialment, les més vulnerables. Per tant, hem de garantir els drets de primer nivell, no només els fonamentals, i com es complementen amb els sistemes de serveis públics. Treballem en les àrees d’educació, cultura i d’esports, però també innovant en els nous drets de ciutadania, el dret digital i el dret al temps. És obvi, però en el marc de l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible parlem, a més, de garantir el dret a l’aigua, a la lluita contra la pobresa i a favor de la justícia social i el dret a l’educació universal.
Tenen previst invertir uns 12 milions d’euros en 47 projectes al Penedès…
Com li deia, la nostra idea és estar al servei dels ajuntaments i del que ens demanin. A més, hi ha una partida molt important en infraestructures i volem invertir en les xarxes de camins i de carreteres. Pensi que a tota la província la Diputació de Barcelona gestionem uns 1.500 quilòmetres de carreteres pròpies. Al Pla de Mandat s’establirà que, progressivament i any a any, s’invertiran uns 10 milions d’euros en funció de les necessitats de cada municipi. L’Alt Penedès té 27 municipis i tots ells són molt diferents i amb realitats i necessitats diverses. Està clar, però, que totes les inversions seran per a les millores d’infraestructures i de l’espai públic.
També el patrimoni, com ara l’actuació important a la basílica de Santa Maria de Vilafranca ja anunciada, oi?
Exacte. Volem millorar tots aquells projectes que hi havia pendents i que posen en valor tot el patrimoni natural i cultural de la comarca. A més, també volem ajudar a obrir oportunitats de futur.
Per exemple?
Amb l’alcalde Romero hem parlat del projecte de la nova biblioteca per a Vilafranca, al carrer del Comerç, que ens sembla molt interessant i que cofinançarem. És una biblioteca de 1.200 metres quadrats i l’Ajuntament ja té una part del finançament a través dels fons europeus Next Generation i diners del pressupost municipal. Des de la Diputació complementarem el global de la despesa per fer viable la construcció d’aquesta biblioteca.
La Diputació té marge de maniobra, per exemple, per fer accions per paŀliar els efectes de la sequera?
És un tema de voluntat dels governs i poders públics, i nosaltres en tenim. Estem enllestint aquell Pla de Mandat, el full de ruta, però després també tenim instruments suficients per a les respostes a les necessitats del dia a dia. A l’octubre, quan tot just començàvem el mandat, ja vam crear un fons extraordinari de 75 milions d’euros per a la sequera: 50 per al pressupost del 2023 i 25 per a aquest 2024. Molts alcaldes i alcaldesses amb problemes de finançament ens van demanar diners per poder tancar l’exercici comptable del 2023 sense dèficit i tenir recursos per al 2024.
El problema de manca de finançament pels municipis ve de lluny…
Tenim clar que hi ha mancances estructurals de finançament, sí, però aquesta situació també es va veure agreujada per qüestions conjunturals que no estaven previstes, com les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19. Sort que es va elevar el sostre d’endeutament, és veritat, però molts ajuntaments van haver de congelar els impostos. I, a més, hi ha altres temes com els de la guerra d’Ucraïna, la inflació o el preu de l’energia que perjudiquen el sanejament dels municipis.
Fa gaire sovint visites com les d’aquest dimarts a l’Alt Penedès?
Normalment, cada dues setmanes, però no són visites de metge i podem anar a tres o quatre municipis cada jornada, a més de rebre més alcaldes al consell comarcal. Tot el meu govern vam prendre el compromís d’anar als territoris perquè és anant-hi quan millor pots copsar les seves demandes reals. Els alcaldes, com ha fet el de Vilafranca, ens ensenyen sobre el terreny les necessitats que tenen les seves poblacions, i aquestes visites ens ajuden a conèixer els detalls i poder parlar ‘in situ’ sobre els objectius que tenen els representants legítims de la ciutadania.
Què en pensa, de la creació de les vegueries i el suposat augment d’administracions públiques?
El debat sobre si cal mantenir o no les estructures administratives no és nou, és històric, però penso que el que hem de fer és fer política útil i donar respostes als problemes reals de la gent. Les persones no entenen de competències i els és igual que els serveis públics que donin resposta a les seves necessitats i reivindicacions els ofereixin el consell comarcal, la diputació o l’ajuntament. No qüestiono aquest debat, que és legítim, però penso que amb els problemes greus com la sequera no és moment d’encetar o reforçar aquestes discussions. Des de la lleialtat institucional, el que ens cal a totes les administracions és treballar plegades. Qualsevol instrument és bo si l’objectiu de les polítiques públiques és eficaç, eficient i millora la vida de la gent.
Què comporta per vostè haver arribat a la presidència de la Diputació de Barcelona?
El més important i l’orgull principal per a mi és ser alcaldessa del meu municipi, Sant Boi de Llobregat, però això m’ha permès ser també la presidenta de la Diputació. Per arribar al càrrec, el requisit imprescindible és ser primer alcalde o alcaldessa de la teva població. A partir d’aquí i amb els resultats electorals de les últimes eleccions municipals, els meus companys i companyes del Partit dels Socialistes de Catalunya van triar la persona que, en principi i per diferents raons, era la més adequada per representar-los al govern de la Diputació de Barcelona. Per tant, sento un agraïment infinit cap als companys i companyes per pensar que podia liderar aquest projecte. A més, per mi la política és alguna cosa més que un compromís ideològic, és un compromís vital i una manera d’entendre la vida. Com a psicòloga clínica que també soc, he treballat molts anys en serveis socials i quan treballes amb les persones que pitjor ho passen tens clar i ets una defensora a ultrança dels serveis públics, els únics que garanteixen la igualtat d’oportunitats. Estar al capdavant de la Diputació em dona molts recursos per treballar en aquesta direcció.