L’Ajuntament del Vendrell presenta el projecte per transformar les rieres en zones verdes

Vista aèria del nucli històric del Vendrell amb la riera de la Bisbal i els torrents del Lluc i Cullaré (Foto: Ajuntament del Vendrell)
22/02/2024 - 13:12h

L’objectiu del projecte RENAT3R és la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la trama urbana del Vendrell.

L’Ajuntament del Vendrell ha presentat aquest dijous el projecte i propostes d’actuació RENAT3R per a la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la trama urbana del Vendrell.

El nucli del Vendrell neix en el punt on el camí històric i les posteriors carreteres Tarragona-Barcelona creuaven la riera de la Bisbal, i el seu creixement progressiu de la població va ser conseqüència de la seva ubicació. La trama urbana ha estat condicionada pels cursos fluvials que històricament limitaven la vila i que amb el creixement urbà a partir dels anys 90 han esdevingut centrals, sobretot la riera de la Bisbal.

L’Ajuntament del Vendrell ha remarcat que lidera un ambiciós projecte de transformació municipal: el canvi del gris al verd urbà. Una estratègia que pretén crear una veritable infraestructura verda al Vendrell, en què la riera de Bisbal i el torrent del Lluc es convertiran en els protagonistes vertebradors del canvi, emergint com a símbols identitaris del municipi i autèntics corredors verds amb esperit blau.

En el marc d’aquesta estratègia municipal es desenvolupa actualment el RENAT3R, un projecte que va arrencar el passat mes de novembre i que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Plan de Recuperació, Transformació i Resilència (PRTR) i finançat pels fons de la Unió Europea (UE) Next Generation.

L’objectiu és la revaloratització ecològica i millora paisatgística dels torrents per avançar en la transformació del Vendrell com a municipi fluvial. El repte és transformar-los en espais vius, propers, desitjables i de refugi sensorial, aplicant solucions basades en la natura. Amb aquest projecte no només es vol naturalitzar i restaurar aquests cursos fluvials, típicament mediterranis, sinó que també es vol aconseguir ampliar les zones verdes per a potenciar-ne l’ús públic vivencial i millorar la mobilitat sostenible del municipi, reconnectant la ciutat a través d’aquests espais.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat que “es tracta d’un projecte que pretén ser el punt d’inflexió en l’estratègia municipal global, després de dècades de creixement urbanístic accelerat, per marcar clarament el gir cap a infraestructures verdes en favor de l’habitabilitat”.

També et pot interessar

Comentaris