L’Alberg de Vilafranca està a ple rendiment després de les obres de millora energètica de l’edifici
A finals del 2023 s’hi van executar obres de millora per resoldre algunes problemàtiques pel que fa al confort tèrmic, la il·luminació, la renovació de l’aire, l’eficiència energètica i el consum d’energia.
L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i la regidora de Joventut, Montse Arroyo, han visitat aquest dimecres l’Alberg Municipal, situat al recinte de la Fassina, després de les importants obres de millora energètica que s’hi han dut a terme en els darrers mesos i que van comportar el seu tancament temporal a finals de 2023.
Montse Arroyo ha recordat que l’Ajuntament porta 6 anys invertint en l’Alberg Municipal per posicionar-lo a nivell estatal, de Catalunya i en el sector turístic del Penedès. Així, s’hi han anat executant millores en l’edifici, en els serveis i en la gestió de l’equipament, amb la remodelació d’espais com el menjador o la recepció, la implantació de serveis d’àpats, la integració de l’Alberg a Xanascat i a REAJ, el tancament del jardí, la renovació de la cuina, de les lliteres i dels matalassos, la dotació d’equip humà, la implantació del Bed&Bike de cara al visitant cicloturista i la creació d’un espai de jocs a la 1a planta.
A finals del 2023 s’hi han executat obres de millora per resoldre algunes problemàtiques pel que fa al confort tèrmic, la il·luminació, la renovació de l’aire, l’eficiència energètica i el consum d’energia.
El projecte executat, amb un import de 255.746 euros ha inclòs millores en la ventilació i la climatització tant amb aire fred com calent, la renovació dels tancaments, la instal·lació de proteccions solars a les façanes i la renovació de la il·luminació amb tecnologia LED per disminuir el consum elèctric i afavorir l’estalvi energètic.
Per fer front a la inversió s’ha comptat amb una subvenció del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Departament de Drets Socials de la Generalitat mitjançant el programa Next Generation de la UE de 111.876,95 euros. La resta del pressupost, 143.869,23,00€, ha estat aportada per fons propis de l’Ajuntament.
L’alberg disposa de 60 places amb la voluntat de créixer fins a les 72 properament.
Posicionar l’Alberg a Vilafranca i el Penedès
La regidora ha remarcat que, gràcies a la inversió dels darrers anys “s’ha aconseguit posicionar l’Alberg com un referent a nivell de ciutat i del Penedès. L’alberg té disponibilitat i obertura quasi tot l’any en caps de setmana, ofereix un alt nivell de qualitat pel que fa a l’atenció als usuaris, en els serveis i en les instal·lacions. S’ha aconseguit un alt nivell de fidelització d’usuaris col·lectius sobretot en els sectors de l’esport, de les entitats socials, de col·lectius amb diversitat funcional i de l’àmbit cultural, ja que és un recurs d’allotjament molt utilitzat quan hi ha esdeveniments festius, culturals i esportius”.
La regidora ha posat en relleu que els col·lectius de l’àmbit de l’esport i de la cultura “estan augmentant la seva presència a l’alberg, concentrats sobretot en les èpoques de vacances escolars. La mitjana de valoració de les persones usuàries ha estat de 4,3 sobre 5, i mostra un creixement sostingut des de 2019, fet que confirma que l’aposta per la qualitat dels serveis és apreciada per les persones usuàries”.
Posicionament i discurs temàtic propi
Montse Arroyo feia èmfasi en la nova etapa de creixement que vol encarar l’Alberg basada en la gestió, la comercialització, la qualitat i els continguts. Es preveu mobilitzar nous públics, fidelitzar usuaris i usuàries, creant serveis com: el lloguer de bicicletes, un espai de jocs i un espai de biblioteca. En no estar en una zona de turisme de masses, l’alberg ha de generar el seu propi posicionament i discurs temàtic. Per això es proposa, en les activitats i colònies, que els eixos temàtics a implementar siguin la cultura popular (amb la Casa de la Festa Major i Cal Figarot), el paisatge i el medi natural (incloent el món de la vinya i el vi, el paisatge vitivinícola i el Vinseum com a grans atractius), i l’esport (a través de l’ús d’instal·lacions esportives municipals).
Els sectors de col·lectius amb més potencial per a l’alberg són aquells que encaixen amb els aquests continguts: l’esport, els centres escolars, les entitats de lleure infantil i juvenil i el món del ciclisme aficionat i del cicloturisme. Per això també es planteja obrir canals de comercialització cap a la resta del territori espanyol, especialment cap a les comunitats veïnes (País Valencià, Illes Balears i Aragó) i intensificar el treball per la internacionalització promovent intercanvis i participació en programes europeus de mobilitat per a joves.
Rehabilitació amb criteris de sostenibilitat
Per la seva banda, l’alcalde Francisco Romero remarcava que tenir un alberg potent i amb unes instal·lacions òptimes “és un actiu molt important per poder respondre a l’objectiu que l’equip de govern tenim per aquests quatre anys: que a Vilafranca passin coses, hi hagi esdeveniments per reforçar la capitalitat comercial i de serveis i situar la Vila i el Penedès a nivell turístic”.
Romero ha posat l’alberg d’exemple “d’un altre objectiu que portem en agenda aquest mandat: rehabilitar amb criteris de sostenibilitat. És el que volem fer a la nau del carrer del Comerç que ha d’acollir la nova biblioteca o a l’antic hospital. A l’alberg hem comptat amb un ajut Next Generation que avala que la intervenció s’ha fet seguint aquests criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. Comptem amb un edifici de l’alberg ben integrat i coherent amb l’entorn, prop de l’inici del Camí del Vi, on els visitants podran conèixer de primera mà el nostre territori”.