Concert de Quidni a l’Arboç, punt de trobada entre música medieval i tradicional
Organitzat per l’Ateneu Arbocenc serà aquest dissabte a la capella dels Dolors.
Aquest dissabte la Capella dels Dolors de l’Arboç acollirà un concert a càrrec de l’ensemble “Quidni”, format per Baptiste Romain, Silke Gwendolyn Schulze, i l’arbocenc Pere Olivé a les percussions. El concert és organitzat per l’Ateneu Arbocenc.
De l’edat mitjana al present per tornar enrere. Viatjar 800 anys en un concert no és cap contradicció per als tres músics de l’ensemble Quidni. Ells més aviat veuen i busquen els punts en comú d’aquests dos pols de la història de la música, la música medieval i la música tradicional. Seguint la traducció llatina del nom del grup (“Per què no?”), l’ensemble es mou d’una manera lliure, construint ponts entre aquests dos estils: descobreixen motius melòdics similars, proposen harmonies comparables, es submergeixen en els mateixos modes i utilitzen fórmules rítmiques semblants. Els tres músics toquen una multitud de diferents instruments de percussió, vent i corda, alguns dels quals desapareguts després de l’edat mitjana i que només han sobreviscut en la música popular o que les seves reconstruccions s’han inspirat en els instruments tradicionals. Junts deixen que la improvisació i l’experimentació es retroalimentin oferint un concert molt amè i desenfadat.
L’Ensemble Quidni està integrat per Pere Olivé, músic català especialitzat en percussions històriques, i els multiinstrumentistes Baptiste Romain (instruments d’arc medievals i cornamuses), i Silke Gwendolyn Schulze (instruments de vent com la flauta doble, flauta i tambor i instruments de doble canya com les xirimies), de França i Alemanya, respectivament.
A més del concert, també s’oferirà una explicació sobre el mural d’estil francogòtic de la Capella dels Dolors, conegut com el “Lignum vitae de l’Arboç” o “Arbre de la Vida de l’Arboç”. La pintura francogòtica, més coneguda com a ‘gòtic lineal’, és l’estil pictòric originat a França durant els segles XII i XIII, i que es va expandir a la resta d’Europa. D’autor desconegut, aquestes pintures estan realitzades amb la tècnica de la pintura a la fresca a principis del segle XIV.
Les entrades-donatiu pel concert es poden comprar a la Papereria Montserrat de l’Arboç, a través del formulari web bit.ly/quidni o a la taquilla mitja hora abans del concert. El preu és de 10 €.