Som Poble-ERC proposa invertir un milió en habitatges i apujar l’IBI un 150% pels pisos buits dels grans tenidors

20/02/2024 - 13:45h

El grup de l’oposició ha presentat una proposta de resolució al proper ple municipal de l’Ajuntament del Vendrell

El grup municipal de Som Poble-ERC ha presentat a l’Ajuntament del Vendrell una proposta de resolució per fer front a la greu crisi d’habitatge que assegura que viu el municipi. Som Poble-ERC insisteix en la necessitat d’elaborar un Pla local d’habitatge, tal com va fer sense èxit en l’anterior mandat, i denuncia que el Vendrell és dels municipis de més de 20.000 habitants que menys inverteix en habitatge al Penedès i el Camp de Tarragona.

Segons dades fetes públiques per Som Poble-ERC, al Vendrell hi ha 3.399 habitatges buits, diu l’Institut Nacional d’Estadística. Al mateix temps hi ha 300 sol·licituds per accedir a habitatges de protecció oficial i 524 per accedir a pisos de la borsa d’habitatge que no troben resposta.

“La raó és que de pisos de protecció oficial no n’hi ha disponibles, perquè des de 2008 no s’ha construït cap, i que els escassos 47 pisos de la borsa d’habitatge estan tots ocupats”, diu el mateix grup municipal.

“La situació és més greu perquè un terç dels habitatges del municipi no són de residents permanents: 1.742 amb poc ús i 5.305 d’ús esporàdic”. Es tracta de segones residències i pisos turístics que provoquen l’augment dels preus de lloguer i dificulten l’accés a l’habitatge.

Per això s’ha declarat el Vendrell com zona de mercat residencial tensionat i el Pla territorial d’habitatge que tramita la Generalitat proposa promoure un mínim de 1.247 habitatges nous destinats a polítiques socials.

Tot i aquesta greu situació, “el Vendrell és dels municipis que menys inverteix en habitatge en comparació amb poblacions similars, la meitat que Sant Pere de Ribes o Igualada, quatre cops menys que Vilafranca o sis cops menys que Vilanova i la Geltrú [vegeu quadre adjunt]. Pel govern del PSC això no ha estat una prioritat”, es lamenta des de Som Poble-ERC.

Proposta al ple Per revertir aquesta “greu situació” el grup municipal de Som Poble – ERC del Vendrell proposa al ple vendrellenc les següents mesures

 • Incrementar la partida dedicada a polítiques d’habitatge fins a 1 milió d’euros en el pressupost de 2025 per situar-nos en la mitjana dels municipis similars del nostre entorn (ara és d’uns 222.000 €)
 • Elaborar durant el 2024 el Pla local d’habitatge com full de ruta per potenciar les polítiques d’habitatge social al municipi
 • Crear l’oficina local d’habitatge, incorporant l’actual borsa d’habitatge, augmentant el personal i centralitzant totes les accions en aquest àmbit
 • Incrementar el recàrrec de l’IBI als grans tenidors fins al 150% en els casos que preveu la nova llei estatal 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge.
 • Mesures per incrementar l’habitatge social:
  o Establir mesures de regulació dels habitatges d’ús turístics per evitar que acabin tensant i dificultant encara més l’accés a l’habitatge
  o Destinar el 30% de les noves promocions a habitatge de protecció oficial
  o Ajuts i bonificació de l’IBI per a la rehabilitació d’habitatges de petits propietaris que s’incorporin a la borsa d’habitatge
  o Foment de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, la masoveria urbana, o l’habitatge compartit
  o Establir mecanismes per garantir l’accés a l’habitatge per a persones amb diversitat funcional i malaltia mental.
  o Elaboració de plans específics per facilitar l’accés a l’habitatge a les persones joves i a la gent gran.

Finalment, des de Som Poble-ERC es proposa donar suport als veïns dels blocs de la Caixa amenaçats de desnonament. “Es tracta de l’última promoció pública de protecció oficial realitzada al Vendrell i s’està fent fora els veïns que acaben contracte per posar els pisos en venda”, diu el mateix grup municipal.

També et pot interessar

Comentaris