Alumnes de l’Escola Montagut de Vilafranca dissenyen un minisatèŀlit

Els alumnes de l’Escola Montagut participants en el projecte CanSat.
16/02/2024 - 13:27h

Un grup d’una vintena d’estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat participen en una iniciativa de l’Agència Espacial Europea

Una vintena d’alumnes de tres grups de 4t d’ESO de l’Escola Montagut de Vilafranca del Penedès, les classes A, B i C – tot i que també hi ha implicat un grup de 1r de batxillerat científic– participen durant aquest curs 2023/2024 en el projecte CanSat, una competició organitzada per l’Agència Espacial Europea (AEE) en què els alumnes participants han de dissenyar, construir i programar un minisatèŀlit de la mida d’una llauna de refresc.

El projecte s’anomena CanSat perquè combina les paraules ‘sat’ (satèŀlit) i ‘can’ (llauna) en anglès i els grups hauran de construir aquests satèŀlits per llançar-los mitjançant un coet que s’enlairarà un quilòmetre d’altura a l’aeroport de Lleida-Alguaire i deixarà caure els artefactes perquè, mitjançant un sistema de paracaiguda, vagin transmetent dades a un control també construït pels alumnes participants. En el cas del Montagut, es mesuraran registres com els de la temperatura, la humitat, la pressió atmosfèrica i l’altitud de l’aparell durant el seu descens.

A Tecnologia
El 3d8 s’ha reunit amb un dels grups participants de l’Escola Montagut –el format per Èric Martínez, Lluc Peris, Laia Pujol, Martí Roca i Akane Sebarich–, que han explicat que dissenyen el seu satèŀlit durant les classes de Tecnologia. La coordinació del projecte a l’escola vilafranquina és a càrrec del professor José Luis Delgado, enginyer informàtic, que comenta que “la fase regional del CanSat a Catalunya l’organitza la UPC de Terrassa [en concret, l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de la Universitat Politècnica de Catalunya] i hi aniran 18 grups de més d’un centenar que hi participen de tot Catalunya”.

L’equip guanyador de la fase final catalana, que es farà pels voltants de Sant Jordi a l’aeroport lleidatà, anirà a competir posteriorment a la fase estatal ,que normalment té lloc a Granada.

Els alumnes del grup B de 4t d’ESO que participen en la iniciativa, tots ells de 15 anys, comenten: “Intentarem incorporar una càmera al GPS del satèŀlit”. “Primer cal programar els sensors i, per exemple, dissenyar on posar-los dins de l’artefacte, i també el paracaiguda”.

El satèŀlit en si estarà construït amb plàstic gràcies a una màquina impressora 3D. A un ritme d’un parell d’hores setmanals dedicades a treballar en el projecte, els alumnes participants amb què ha parlat el 3d8 asseguren que van “bé de temps per poder acabar la feina”.

Durant tot el procés del projecte CanSat, els alumnes es distribueixen els rols per aprendre a programar un microprocessador Arduino per obtenir dades d’un sensor, com muntar i soldar circuits electrònics, com enviar i rebre informació per sistema de radiofreqüència o, per exemple, també com saber dissenyar un objecte per a impressora 3D.

A la recerca de patrocinadors per al projecte
Per tal de comprar material i fer front a altres despeses del projecte, els grups participants al CanSat busquen empreses i persones que els puguin fer de patrocinadors. Com a contrapartida, entre altres accions, en publicaran els noms en xarxes socials, com ara un compte de Tik Tok que té al voltant de 100.000 seguidors.

Per efectuar les aportacions econòmiques, s’hi pot contactar a través dels correus electrònics: cansatvtv@gmail.com (grup A de 4t d’ESO), cansatescolamontagut@gmail.com (grup B), enllaunatsescolamontagut@duck.com (grup C) i cansatmontagut@gmail.com (1r de batxillerat).

També et pot interessar

Comentaris