Diversos col·lectius denuncien que al Vendrell continua l’ús del glifosat contra les males herbes

Males herbes en una vorera a la via pública del Vendrell.
14/02/2024 - 18:57h

Reiteren que l’Ajuntament torna a fer servir aquest producte tot i la prohibició del ple municipal i alerten sobre els riscos per a la salut i el medi ambient.

El partit polític Som Poble, el grup municipal que forma amb ERC, la Federació Xarxa Vendrellenca i diversos col·lectius ecologistes -GEVEN, Les Garrofes i Som lo que Sembrem- han fet públic un comunicat en què anuncien l’inici d’una campanya informativa i de denúncia sobre els efectes per la salut i el medi del glifosat.

Segons apunten a la nota, “sense respectar les decisions del Ple, l’actual equip de govern de l’Ajuntament del Vendrell ha decidit tornar a utilitzar el glifosat per eliminar les ‘males herbes’ de voreres i paviments”.

Recorden, com ja havien apuntat fa uns mesos, que es tracta d’un herbicida que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar com a probable agent cancerigen l’any 2015. “Des d’aleshores aquest agent químic no s’hauria de fer servir, pel principi de prudència, però per l’Ajuntament és la forma més fàcil d’eliminar les ‘males herbes’, ni que posi en risc la salut dels veïns i contamini el medi ambient”, apunten els esmentats col·lectius.

Ja fa anys, en el ple municipal de febrer del 2016, l’Ajuntament del Vendrell va aprovar per unanimitat una moció impulsada per Som Poble, el GEVEN, Les Garrofes i Som lo que Sembrem perquè es deixés d’usar el glifosat en espais públics. “I així es va fer”, es recalca al comunicat de premsa, que continua per lamentar: “Ara el govern municipal ha decidit, unilateralment, tornar-lo a utilitzar en contra d’aquella decisió del Ple, que tampoc ha estat anul·lada”.

Campanya
Per aquests motius, la propera setmana s’iniciarà una campanya informativa i de denúncia. “Hem de tornar a explicar perquè cal deixar d’utilitzar el glifosat al Vendrell i prioritzar la salut dels ciutadans i la preservació del medi ambient”, apunten els col·lectius, que han previst l’etiqueta #STOPGlifosat per difondre la campanya per les xarxes socials.

Els motius pels quals Som Poble-ERC, el GEVEN, Les Garrofes, Som lo que Sembrem i la Xarxa Vendrellenca s’oposen a la utilització del glifosat al municipi vendrellenc serien:

  1. Les autoritats sanitàries internacionals (OMS) han assenyalat el risc per a la salut del glifosat des de l’any 2015. Per això s’ha prohibit a molts llocs. França i Alemanya s’ho estan plantejant. La Unió Europea ho ha discutit, però, en tant considera que els estudis científics no són definitius, ha decidit prorrogar deu anys l’autorització d’ús.
  2. Un estudi recent d’investigadors independents de l’Institut Ramazzini, conclou que dosis de glifosat que es consideraven segures fins ara, causen leucèmia en rates. Arran d’aquest estudi, 106 organitzacions europees han demanat a la Comissió Europea que reconsideri la decisió de prorrogar l’autorització d’ús.
  3. El glifosat utilitzat al Vendrell és de l’empresa Bayer. Aquesta empresa va haver d’indemnitzar a un jardiner el 2020 que havia contret càncer per culpa d’aquest herbicida. També ha pagat 6,9 milions d’euros a l’estat de Nova York per haver fet publicitat enganyosa, dient que no era un producte tòxic.
  4. El glifosat és un producte que no desapareix del medi al qual s’aplica. Es dispersa fàcilment a l’aigua i el sòl, on pot perdurar anys. Un 70% de les aigües superficials a Catalunya contenen glifosat per sobre dels límits acceptables.
  5. Les herbes mortes no es desintegren amb el glifosat, segueixen allí, contaminades i seques, amb risc d’afavorir els incendis forestals.
  6. El govern municipal justifica la seva decisió per les “queixes dels veïns” per les “males herbes”. Però els veïns del Nou Vendrell i Torreblanca, on s’ha començat a aplicar, s’oposen al seu ús. A més l’Ajuntament fins ara ha incomplert la normativa que regula el seu ús (RD 1311/2012):només ha informat de les actuacions per les xarxes socials i no ha avisat amb el mínim de 8 dies d’antelació preceptius”.

El comunicat per anunciar la campanya contra l’ús del glifosat al Vendrell conclou: “Res no justifica tornar al glifosat, les herbes proliferen on hi ha menys manteniment. És impossible que deixin de créixer herbes a l’espai públic, la natura sempre intenta recuperar els seus espais. Hi hem de conviure i utilitzar els mètodes mecànics i manuals més eficients per contenir-la. És difícil d’entendre que l’Ajuntament del Vendrell no actuï sota el principi de precaució, en favor de la salut de les persones i del medi ambient”.

També et pot interessar

Comentaris