Mor el crític teatral i periodista cultural Joan Anton Benach

El crític teatral Joan Anton Benach va néixer a Vilafranca fa 88 anys. (Foto: Pere Virgili/Ajuntament de Barcelona)
12/02/2024 - 09:39h

Nascut a Vilafranca del Penedès, va ser patró de la Fundació Teatre Lliure i va revitalitzar la programació del Grec de Barcelona.

El crític teatral i periodista cultural Joan Anton Benach, nascut a Vilafranca del Penedès l’any 1936, va morir dissabte a la tarda, segons va confirmar aquest diumenge el Teatre Lliure.

Benach va ser crític de teatre a ‘El Correo Catalán’ –del 1966 al 1979- i després va seguir a ‘La Vanguardia’, del 1985 al 2015. També va ser delegat dels Serveis de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona entre el 1979 i el 1983, des d’on va impulsar un ambiciós programa d’exposició i dinamització dels museus, va revitalitzar la programació del Grec i va portar figures internacionals com Peter Brook al Mercat de les Flors.

“Ha estat una figura clau del nostre sector i per a la cultura de la ciutat, i patró de la Fundació Teatre Lliure des dels seus inicis”, ha recordat la institució del Teatre Lliure.

L’any 1985, Joan Anton Benach va ser comissari de l’exposició ‘Catalunya, fàbrica d’Espanya’ i l’any següent va fundar i dirigir la revista ‘Barcelona, Metròpoli Mediterrània’ (1986-2006), que ha volgut modernitzar la reflexió sobre la ciutat. Benach fou igualment un dels iniciadors del circuit català de TVE, amb la direcció de programes com Tot Art (1976-1979) i uns documentals dedicats a museus de Catalunya i les Illes Balears.

Com a estudiós, ha publicat una biografia de J. Hernández Pijuan, i assaigs sobre Maiakovski, J. M. de Sagarra i el teatre català de postguerra. Va guanyar el premi Joan Santamaria de narració el 1979 per ‘Ball de garces’.

Joan Anton Benach va ser degà del periodisme cultural català juntament amb el seu amic Gonzalo Pérez de Olaguer, i tots dos van impulsar la revifalla dels Premis de la Crítica, promoguts per la plataforma de crítics teatrals recomana.cat.

A més, Benach va escriure també articles per a llibres de diversos autors i amb el seu ‘Ball de garses’ va guanyar el premi Joan Santamaria de narració, l’any 1980.

“Ha mort Joan Anton Benach, figura clau per a la cultura de la ciutat de Barcelona. A ell li devem l’impuls del Festival Grec i moments tan recordats com l’arribada de Peter Brook al futur Mercat de les Flors. Descansi en pau”, ha manifestat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en una piulada a X (antiga xarxa Twitter).

Pregoner de la primera festa major amb el dictador Franco mort

A Vilafranca, va destacar el fet que Joan Anton Benach fos pregoner de la festa major del 1976, la primera celebrada després de la mort del dictador Franco, el novembre del 1975. Segons recorda en l’obituari que ha escrit Eloi Miralles per a l’edició del 3d8 en paper d’aquest divendres, els Administradors d’aquell any 1976 (Josep Castells, Antoni Comas i Josep Just) li van encomanar la tasca de pregoner “sabedors de la seva categoria inteŀlectual i del seu tarannà progressista; i el cert és que no va decebre la concurrència, ni molt menys; si de cas, només als que no combregaven amb els corrents democràtics que ja havien pres carta de naturalesa al nostre país”.

“Cal tenir present, a més, que durant aquella festa major va fer parada i fonda a la nostra vila l’anomenada ‘Marxa de la Llibertat’, la qual constituí un altre dels ingredients importants a tenir en compte. Al cap i a la fi, el pregó d’en Benach fou clarament reivindicatiu i això li costà el ‘càstig’ –que li va imposar l’alcalde Pere Martí– de no poder accedir al balcó de l’Ajuntament per presenciar els balls i els castells, com era de tradició”, recorda també Eloi Miralles.

Les exèquies per Joan Anton Benach es van celebrar aquest dilluns al matí, a 2/4 de 10, al Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.

També et pot interessar

Comentaris