El comitè d’empresa reclama una nova direcció per a l’Hospital de l’Alt Penedès

En un llistat de greuges, la representació de la plantilla exigeix que es reverteixi la fusió del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el del Garraf perquè “és un desastre”.

El comitè d’empresa de l’hospital l’Alt Penedès ha mostrat el seu malestar davant del que considera una gestió “deficient” del centre, una situació que s’arrossega des de fa cinc anys, quan es va formalitzar la fusió entre el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el del Garraf. Per aquest motiu, el comitè no dubta a qualificar de “desastre” la fusió i demana que es reverteixi creant una nova direcció per a l’hospital.
A través d’un comunicat, els representants dels treballadors donen a conèixer un llistat de greuges i mancances que certifiquen, diuen, “la situació privilegiada del Garraf” en contrast amb la de l’Alt Penedès: escassa inversió per actualitzar i millorar les infraestructures, equips i serveis de l’hospital; demanda assistencial superior a la seva capacitat en haver d’absorvir part de la població del Garraf, que de retruc, provoca llargues llistes d’espera; operacions massives de pacients per intentar reduir les llistes d’espera; sobrecàrrega del servei d’urgències, i falta de personal d’infermeria són algunes de les queixes. Segons especifica el comunicat, aquests problemes que pateix l’Hospital de l’Alt Penedès té un impacte negatiu en els professionals sanitaris, “que han de treballar moltes hores a un ritme molt intens” i pot repercutir en l’atenció assitencial al pacient.


De la seva banda, la situació des del punt de vista de l’hospital és ben diferent. La gerent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf, la doctora Olga Farré, assegura que la fusió, que data del 2019, ha permès ampliar la cartera de serveis amb la incorporació de més especialitats i ha representat un pol d’atracció de nous professionals de diverses àrees mèdiques i quirúrgiques, tant metges com personal d’infermeria. De fet, especifica que el de Vilafranca és el centre de la regió sanitària Penedès, que reuneix quatre comarques, que aglutina més professionals i una cartera més àmplia de serveis. La gerent explica que la fusió va ser la fórmula adoptada pel departament de Salut de la Generalitat per assegurar la viabilitat i supervivència dels centres sanitaris de menys de 100 llits, com el de Vilafranca i “ha estat un encert”.
Pel que fa a inversions, Farré parla del pla plurianual que preveu la inversió de 45 milions d’euros en millora d’infraestructures i equipaments assistencials fins al 2027. Destaca la nova unitat de diàlisi de l’hospital de Vilafranca, amb una aportació de 5 milions d’euros, i l’àrea de docència, formació i innovació, a la que s’hi destinaran 1,5 milions d’euros. També recorda que l’any passat es va inaugurar l’àrea de ressonància magnètica, que ha evitat que “4.000 pacients s’hagin de desplaçar a Barcelona o als Camils”.
En relació a la sobrecàrrega del personal que alega el comitè, la gerent del consorci exposa que ja l’any passat es va fer una estabilització del personal temporal que va afectar més de 200 professionals i que enguany també hi ha previstes diferents convocatòries per continuar el procés.
Olga Farré es mostra oberta al diàleg amb el comitè i assegura que “intentem donar resposta a totes les demandes”, tot i que diu que no té coneixement d’aquest darrer comunicat.
Des del comitè s’assegura que la gerència del consorci hauria d’estar al corrent de totes les seves reivindicacions però que des que Olga Farré va accedir al càrrec, el desembre passat, no hi ha hagut cap trobada per abordar la problemàtica. Consideren que la pilota és a la teulada de la gerència i esperen un pla de mesures que solucionin les seves demandes i una execució imminent. El comitè no descarta mobilitzacions si no hi ha una resposta i un compromís de part de la gerència del consorci per desencallar aquesta situació.

També et pot interessar

Comentaris