Clariana i tota la seva simbologia carnavalera

Foto: FÈLIX MIRÓ
02/02/2024 - 12:00h

Aquest poble de només cent habitants és conegut per tenir una de les carrosses més llorejades dels darrers temps

Segurament que el poble de Clariana, al municipi de Castellet i la Gornal, és conegut per la seva participació any rere any als carnavals que se celebren a l’Alt i el Baix Penedès. Des del 1996 i sota el nom d’Associació Carnaval de Clariana participen en el màxim de rues possibles, però des de l’any passat el poble també n’organitza una. Tot plegat, es va engegar amb motiu dels 25 anys de la creació de l’entitat i amb una ràpida entesa amb l’Ajuntament es va decidir organitzar una rua amb sis grups participants, que aquest any veurà incrementada la participació a deu grups.

Marc Vallès és el secretari de l’entitat i ressalta la implicació de l’Ajuntament. “Ens ho posen tot molt fàcil i l’entesa és total. És molt important que l’Ajuntament ens faci costat”, destaca. I és que aquest any, igual que l’any passat, cada carrossa rebrà 150 euros per la seva participació. El recorregut de la rua és circular per un poble de cent habitants i acaba amb una actuació de tots els grups a la plaça. Està previst començar a 2/4 de 12 del migdia per acabar pels volts de les dues.

Aquest any la carrossa la formaran 160 persones vingudes de diverses poblacions (l’Arboç, el Vendrell, Banyeres, Llorenç, Cunit o Vilafranca). Com tot grup, hi ha uns requisits per entrar-hi, però qualsevol persona es pot apuntar. Això sí, ha de passar per caixa i abonar entre 100 i 140 euros depenent de l’entallat de la disfressa. I és que cada participant rep una bossa amb tot el material i les instruccions pertinents amb el patró per poder confeccionar-la. A banda, la quota també cobreix una assegurança i tot el material que cal utilitzar per construir la carrossa. També fan uns tallers com a guia per facilitar la feina. “Les modistes poden cosir el que és l’arrel de la disfressa, però després la feina de guarnir s’ho fa cadascú”, puntualitza Vallès. Des del mes d’octubre el grup treballa, i una part important també són les coreografies. Cada diumenge hi ha trobada a la plaça del poble per assajar les 13 coreografies que enguany portaran a les diferents rues on participaran.

Com tants altres grups, Clariana té per davant tres caps de setmana intensos, amb un total de quinze rues on serà present. De fet, comença avui a Pacs, dissabte a la Múnia i diumenge al matí a la rua de casa i a la tarda, a Sant Martí Sarroca. Pel proper cap de setmana seran el Vendrell, Segur de Calafell, Cunit, Calafell platja, l’Arboç i Calafell poble i, finalment, pel tercer cap de setmana de Carnaval seran a Vilafranca, les Peces, Albinyana, Bellvei i Santa Oliva. I un es pregunta: després de tres caps de setmana quantes baixes hi ha? “Nosaltres no obliguem a ser a totes, la gent es distribueix. A vegades les rues de dia es presten més perquè hi vagi la canalla amb els pares i les mares, i el jovent és més de tarda-nit. Donem màniga ampla, però recomanem ser al màxim de rues possibles”, respon Vallès.

Clariana ha estat molt premiada els darrers anys. L’any passat va guanyar pràcticament en totes les rues on hi havia concurs. Dels darrers, per exemple, el 2018 van fer la carrossa Jurassic World, un dinosaure a escala real; el 2019 van fer les consteŀlacions amb una torre telescòpica que representava una nau espacial que voltava per l’univers. El 2020 va ser el torn dels guardians del drac, un drac xinès. Totes, carrosses articulades. L’any passat va ser el torn del Trencanous, molt premiat arreu.

I aquest any? Tot és un secret i no volen explicar de què aniran. “Som recelosos de dir de què anem perquè esperem que sigui la gent que ho vegi amb els seus propis ulls”, manté Vallès, que malgrat tot aporta alguna pista: “A Clariana sempre volem anar una mica més enllà i no només surt un concepte concret sinó que amb la suma de moltes coses surt el projecte final”, explica, i conclou dient: “Aquest any navegarem amb una màquina i la comparsa està enfocada en dos vessants, el fons aquàtic per on passarà la nau i altres personatges que hem caracteritzat”. L’entrellat, avui a Pacs del Penedès.

També et pot interessar

Comentaris