Sant Sadurní aprova una moció de la CUP demanant la creació d’una cooperativa energètica local

01/02/2024 - 09:45h

Es una proposta que ja es va aprovar el febrer de 2022

El ple de gener a Sant Sadurní d’Anoia va donar llum verda per unanimitat a la creació d’una comunitat energètica local, a proposta d’una moció presentada per la CUP. La decisió dels cupaires de tornar a portar aquesta iniciativa al ple –aprovada també pel consistori el febrer del 2022– es deu al fet que des de llavors no s’han fet passos per fer-la realitat. La CUP Sant Sadurní aposta perquè l’ajuntament lideri la creació d’una comunitat energètica local com a eina clau per a la transició energètica del municipi i per fomentar la sobirania energètica dels seus veïns i veïnes.

En la seva intervenció, la portaveu de la CUP Sant Sadurní, Arantxa Fernández, va defensar la creació de la comunitat energètica local com a “instrument que ha de permetre obtenir energia de fonts renovables que permeti trencar amb els oligopolis energètics que fan negoci amb aquest bé comú”. A més de la creació de la comunitat energètica local, la CUP també va expolicar que la moció proposa valorar la creació d’una comercialitzadora elèctrica local per facilitar l’adquisició d’energia verda per part dels habitants del municipi i lluitar contra la pobresa energètica.

Fernández també va defensar les comunitats energètiques locals com a “eines per produir l’energia allà on es necessita” i evitar els macroprojectes solars i eòlics que amenacen el territori català. La portaveu de la CUP també va explicar que aquest fet implica “una amenaça per la nostra sobirania alimentària” doncs molts d’aquests macroprojectes es projecten en sòls cultivables i agrícoles.

Després de que tots els grups del consistori aprovéssin el text, Fernández va demanar que aquesta predisposició a fer realitat el projecte es reflecteixi als pressupostos municipals del 2024 que encara no s’han aprovat.

La CUP va posar sobre la taula la iniciativa en el darrer mandat local. Tot i que la moció va ser aprovada pel ple municipal, no va fer-se cap pas per fer-la realitat. Durant les darreres eleccions municipals, els cupaires van fer de la sobirania energètica un dels temes centrals de la seva campanya electoral i van defensar la creació de la comunitat energètica local. Un tema que compartien  els partits que avui formen el govern sadurninenc (ERC i Comuns) però que passat mig any no s’ha concretat.

També et pot interessar

Comentaris