Gelida celebra diumenge la tradicional diada de Sant Pau recuperada fa 40 anys

25/01/2024 - 12:00h

Les activitats comencen dijous amb una conferència

Any rere any, i ja en fa més de 40 de la seva recuperació, Gelida i el seu castell celebren la Diada de la Conversió de Sant Pau, festa que es va perdre durant la Guerra Civil. De la ma dels Amics del Castell i amb la col·laboració de l’Ajuntament, de la Parròquia, del Cor Parroquial, del “Pi, taller de flors” i enguany de Josep María Bargalló Farrés, els actes ja s’inicien dijous, amb una conferència a càrrec del geòleg Àngel Mestre que versarà sobre “Estudi geològic dels materials de construcció del castell de Gelida: implicacions per la història del castell”. Serà a les 6 de la tarda i en el Centre Cultural.

La Diada de Sant Pau, el diumenge 28, començarà a 2/4 d´11 del matí amb toc manual de missa des del campanar de Sant Pere del Castell. A les 11, es farà missa solemne a càrrec de Mossèn Jordi Tres i Bosch, Rector de Gelida, amb el cant dels goigs dels Sants Reis, originals del Dr. Melcior Colet (1898-1984) a cura del Cor Parroquial  sota la direcció de Carme Pallarés i Joaquim Julià.

Aquesta missa és dedicada a Sant Pau i a la memòria dels socis i sòcies dels Amics del Castell traspassats el 2023, i enguany especialment per Salomé Arqué Armestoy, mecenes d’aquesta església de Sant Pere del Castell.

Sortint de missa, es podrà adquirir els tradicionals tortells de Sant Pau, el·laborats per ca l’Adroguer Vell i les publicacions dels Amics del Castell i els infants podran gaudir de jocs medievals en el recinte de l’antic cementiri de la fortalesa.

Tot seguit, i dins de l’evocador marc històric d´aquesta antiga parròquia de Gelida i com a magnifica cloenda de la Diada, s’oferirà un extraordinari concert a càrrec del baríton Xavier Comorera i la pianista Clàudia Valetta, amb obres del Llibre Vermell de Montserrat, Antonio Caldara, Schubert, F. Moreno Torroba, R. Martinez Valls (una ària de la popular òpera “Cançó d’amor i de guerra”), Häendel i Wagner. Ambdós artistes, consagrats dins el món de la música catalana i universal, oferiran un exquisit viatge per la història de la música.

Xavier Comorera, antic membre de l’Escolania de Montserrat i fins fa poc també del cor del Gran Teatre del Liceu barceloní, ha protagonitzat una amplíssima carrera nacional i internacional. Actualment viu a Gelida i s’ha integrat plenament dins la vida cultural de la vila formant part de la Coral Vallbardina. Clàudia Valetta, també ha protagonitzat una reeixida carrera nacional i internacional i ha dirigit el Centre Professional del Liceu de Barcelona.

També et pot interessar

Comentaris