La plataforma Som Penedès adverteix sobre l’incert futur econòmic del Baix Penedès

23/01/2024 - 19:00h

Critica la desmesurada aposta pel sector de la logística

La plataforma Som Penedès, que integra sindicats i entitats ambientals, ecologistes, socials i agrícoles de la vegueria Penedès, ha tornat a posar sobre la taula la seva creixent preocupació al respecte del futur de la comarca del Baix Penedès.

A partir del desenvolupament del projecte del polígon Les Planes del Vent de La Bisbal del Penedès, la plataforma adverteix que el model econòmic que s’està imposant a la comarca és el de la logística, amb tots els seus incovenients de precarietat laboral, contaminació pel transit exagerat de camions de gran tonatge i per l’especulació urbanística i ataca al territori que genera. “El Baix Penedès té el seu futur definit des de les altes instàncies d’aquest país i és un futur molt preocupant”, assenyala Pau Batlle, membre de la plataforma.

La preocupació de Som Penedès va més enllà de l’aposta logística que, des de tots els estaments públics semblen defensar. També recorden el procés de canvi que viuen en els últim anys els municipis de costa. “La costa ha deixat de ser una destinació turística i s’ha convertit en una zona de primeres residències d’antics veïns i veïnes de l’àrea metropolitana. Anem cap a una comarca dormitori en aquest aspecte. Es continua creixent a nivell demogràfic, però no pas a nivell econòmic”, explica Pau Batlle.

La denúncia de la plataforma és contundent quan asenyala que “el Baix Penedès està optant per l’aposta més fàcil del pa per avui i gana per demà. A diferència de fa vint anys, tots els ajuntaments estan abocats a aquest concepte i això és encara més preocupant pensant en el futur”.

La crítica de Som Penedès va més enllà del marc estricte del Baix Penedès i abarca el conjunt de la vaegueria Penedès. Amb tot, Batlle puntualitza que “a l’Alt Penedès, per exemple, s’han fet una mica millor les coses i, a més, des de dalt se l’ha respectat en major mesura que al Baix Penedès”.

La recent publicació del Pla Territorial del Penedès, que s’ha estat redactant des de 2014, també ha alertat la plataforma sobre la realitat que es vol imposar al Baix Penedès. “El monocultiu de la logística sembla completament imparable”. Pau Batlle confesa que “veig el futur de la comarca amb molta preocupació. Estem camí de donar la volta a la realitat territorial del Baix Penedès en només 20 anys. La comarca històrica que encara existia fins el 2004, està donant pas a una nova comarca amb unes perspectives incertes i una realitat que no ens garanteix el futur”.

També et pot interessar

Comentaris