Vilafranca començarà a tenir “serenos” al barri de les Clotes a partir del mes de març

23/01/2024 - 11:00h

L’alcalde Francisco Romero anuncia una promoció d’habitatge social de lloguer en un solar del carrer Ferran

En el marc del projecte d’Alcaldia de Proximitat, l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, serà aquesta setmana de visita al barri de les Clotes. Aquest és el cinquè barri que rep la visita de Romero des que és alcalde de Vilafranca fa poc més de set mesos, després de la Girada, el Molí d’en Rovira, el Poble Nou  i l’Espirall. Romero serà al barri de les Clotes les tardes des d’aquest dilluns fins a dijous 25 de gener, on estarà acompanyat d’altres membres de l’equip de govern i de l’equip tècnic municipal.

Ahir dilluns l’alcalde es va reunir amb la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes de les Clotes i avui dimarts hi haurà la trobada temàtica amb el veïnat en què es tractarà sobre  propostes de millora, espai públic i seguretat i convivència. La trobada tindrà lloc a les 19h a l’Associació de Veïns i Veïnes de les Clotes (pl. Verema, 1).

FranCisco Romero té agendades també visites a diferents establiments comercials, comunitats de propietaris que han sol·licitat reunió, i també equipaments del barri com l’IES Milà i Fontanals.

Coincidint amb el primer dia d’Alcaldia de proximitat al barri de les Clotes, l’alcalde recordava que qui ho desitgi pot fer un cafè individual o en grup amb ell, enviant un WhatsApp al núm. 600464238 i que també es poden fer arribar comentaris o consultes al mateix número de WhatsApp o per correu electrònic a alcaldia@vilafranca.cat.

En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, l’alcalde exposava dues iniciatives que està previst endegar properament i que tindran com a protagonista el barri de les Clotes.

En primer lloc destacava la propera construcció d’un edifici amb 6 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer, en un solar situat al carrer Ferran, davant de l’Institut Milà i Fontanals, que l’Ajuntament va obtenir gràcies al desenvolupament del PAU 18.

L’alcalde destacava que l’Ajuntament va proposar aquest solar per optar a les subvencions europees Next Generation per la construcció d’habitatges de protecció oficial energèticament sostenibles, i va resultar pre-seleccionat amb un finançament de 216.000€ de fons europeus.

La construcció d’aquest edifici està previst que comenci al segon semestre d’aquest any i tingui una durada de 13 mesos, de manera que al finals de 2025 ja podria estar finalitzada. En el pressupost 2024 ja es preveu una partida de 457.819 € i el del 2025 ha de preveure una quantitat similar per finalitzar l’obra, que en total podria arribar a pujar gairebé 1 MEUR. En aquest moment s’està acabant de redactar el projecte executiu. L’edifici comptarà amb mesures d’alta eficiència energètica, en compliment del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus Next Generation.

En finalitzar el projecte, s’obtindran 6 habitatges de 2 dormitoris qualificats de protecció oficial a les plantes superiors més un local de 90 m2 en planta baixa.

Francisco Romero donava rellevància a l’obtenció d’aquest local a la planta baixa “en un barri poc dotat d’equipaments públics” i posava de manifest que aquests 6 habitatges se sumen a una àmplia estratègia per ampliar el parc públic d’habitatge de Vilafranca en compliment del Pla local d’habitatge. “Tenim en construcció de 36 habitatges promoguts per Incasòl en un solar cedit per l’Ajuntament al c/ Glòria Lasso i la rehabilitació de 12 allotjaments del carrer Vidal. En projecte hi ha els 24 habitatges cooperatius al carrer del Nord, juntament amb programes de llarga durada com el Programa de rehabilitació d’habitatges amb finalitat social i la Borsa de lloguer”, deia l’alcalde.

El “serenos”, a principis de març

Francisco Romero també ha informat que la figura dels agents cívics de nit o “serenos” estarà ja operativa a principis de març i que el primer barri on s’implementarà serà el de les Clotes. L’alcalde ha explicat que actualment ja s’està en ple procés de selecció de les 8 persones que integraran la plantilla de “serenos” entre les 30 persones que s’hi ha presentat i que seran contractades en un pla d’ocupació d’un any. La idea del govern municipal és que els “serenos” es distribueixin en equips de 2 persones les nits, els 7 dies de la setmana, entre les 8 del vespre i les 3 de la matinada per tots els barris de Vilafranca. Estaran equipats amb telèfons mòbils amb línia directa i prioritària amb la Policia Local, que serà qui haurà d’actuar davant de qualsevol incidència d’ordre públic i seguretat que els “serenos” comuniquin. Com a exemples d’altres serveis que poden fer els “serenos”, Romero ha citat l’acompanyament de persones a peu durant la nit i a qui els pot fer por anar soles pel carrer. “Les Clotes és el barri més allunyat d’equipaments com l’estació de tren o de busos i els serenos poden ajudar persones en aquest sentit. És el barri on s’implantarà de forma prioritària” ha explicat.

La recollida d’incidències a la via pública i a l’enllumenat serà també una de les tasques d’aquesta figura de la qual Vilafranca disposarà ben aviat i de la qual ja hi ha experiències molt ben valorades en municipis com Santa Coloma de Gramenet, Sant Pere de Ribes, Terrassa, Oviedo o Sevilla. “Tenim moltes expectatives posades en la figura del “sereno” i, pel nombre de persones que s’hi han presentat, hi ha ganes d’implicar-s’hi. És una figura que ens pot ajudar molt en la prevenció”, ha comentat.

El proper barri que visitarà l’alcalde serà la Barceloneta-Sant Magí la setmana vinent entre el 29 de gener i l’1 de febrer propers.

També et pot interessar

Comentaris