L’Any Guimerà reivindica l’activisme catalanista i pels drets humans del dramaturg amb més projecció internacional
La commemoració arrencarà al Vendrell el 23 de febrer i comptarà amb projeccions, teatre, jornades i exposicions
La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha presentat aquest dijous, en un acte a Barcelona, les activitats de l’Any Àngel Guimerà que reivindicarà l’obra del dramaturg així com la seva vessant com a poeta, de verbalitzador del catalanisme i activista a favor dels drets humans.
La iniciativa commemorarà el centenari de la mort de l’escriptor i arrencarà amb una cerimònia el 23 de febrer al Teatre Àngel Guimerà (TÀG) del Vendrell i acabarà el 26 de novembre amb un acte dirigit pel director Xavier Albertí al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). La programació de l’Any Guimerà es completarà amb activitats teatrals al TNC, projeccions a la Filmoteca, una lectura en el marc del Grec, un col·loqui internacional, unes jornades de creació a la Sala Beckett o exposicions.
La commemoració vol eixamplar el coneixement de l’obra dramàtica de Guimerà més enllà dels títols més habituals, plantejar el debat sobre la validesa de la seva obra poètica i revisar la seva posició respecte del catalanisme i la significació d’actes com el discurs en català com a president de l’Ateneu Barcelonès el 1895.
Entre les activitats més destacades de la commemoració hi haurà les activitats teatrals durant la temporada 2024-2025 del TNC per divulgar la producció literària d’aquesta figura cabdal de la cultura catalana. Entre d’altres, es donaran a conèixer obres de Guimerà més aviat desconegudes com ‘Arran de terra’. A l’abril, la Filmoteca de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes, presentaran dues obres de Guimerà adaptades al cinema: ‘Maria Rosa’ de Cecil B. DeMille (1916), els dies 11 i 23 d’abril, amb música en directe, i ‘La hija del mar’ d’Antoni Momplet (1953), el 25 d’abril.
L’actor Lluis Homar farà una lectura de textos de Guimerà al Teatre Grec el 15 de juliol mentre que a la Beckett es reflexionarà sobre l’empremta del teatre d’Àngel Guimerà en l’escriptura teatral catalana d’avui. L’Any Àngel Guimerà coincidirà amb l’estrena i comiat definitiu de ‘Marc i Cel’ de Dagoll Dagom, un musical basat en l’obra de Guimerà.
Coincidint amb la finalització de la digitalització de la documentació del Fons Guimerà referida a les gestions per sol·licitar el premi Nobel per a Guimerà, la Biblioteca de Catalunya prepara una jornada, el 3 d’octubre, destinada a recordar la relació del dramaturg amb el guardó.
Els dies 14, 15 i 16 de novembre, la Societat Verdaguer organitzarà el XII Col·loqui Internacional Verdaguer en el que posaran l’atenció a la condició de Guimerà i Jacint Verdaguer d’agents decisius de la configuració de l’espai literari català contemporani.
Pel que fa a les exposicions itinerants buscaran reivindicar totes les facetes de Guimerà, amb especial interès per la carrera internacional de teatre, poesia i l’activisme catalanista.
Escriptor amb dimensió teatral
En roda de premsa, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha reivindicat la singularitat de la commemoració perquè Guimerà és un escriptor que aporta una “dimensió teatral”. Així, ha esperat que a la iniciativa s’hi sumin equipaments nacionals i entitats amateurs.
Arretxe també ha parlat de les activitats amb escolars i de la presència en biblioteques per garantir que la cadena de coneixement de Guimerà “no es trenqui”. “L’objectiu final és que l’autor es llegeixi, donar-lo a conèixer”, ha exposat.
L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, municipi coorganitzador de l’any, s’ha mostrat satisfet per la dimensió de la commemoració i pel paper que hi jugarà el municipi del Vendrell. L’alcalde, que ha explicat que la localitat ja té els preparatius engegats, ha recordat que el municipi també va commemorar l’Any Pau Casals. Amb tot, Martínez ha afirmat que hi haurà tota mena d’activitats a la casa pairal i rutes literàries per descobrir els indrets on Guimerà -que va passar la infantesa a la mateixa capital del Baix Penedès- es va imaginar les obres ‘Mar i Cel’ o ‘Terra Baixa’.
Per la seva banda, el comissari de l’Any Àngel Guimerà, Ramon Bacardit, ha indicat que cal commemorar Àngel Guimerà perquè va ser l’autor que va donar més visibilitat a la literatura catalana amb gran repercussió internacional. Bacardit ha assegurat que es portaran a escena obres de Guimerà que no són “tant conegudes”.
La Institució de les Lletres Catalanes aporta 65.000 euros al centenari.
I, d’altra banda, la productora executiva de la companyia Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella, s’ha mostrat sorpresa pel paper que s’ha donat a la companyia en la commemoració i ha considerat que haguessin pogut aportar més. “Hem quedat submergits”, ha sentenciat.