La Basílica de Santa Maria de Vilafranca afrontarà aquest any la tercera fase de la restauració

Sergi Vallès, Xavier Aymerich, Francisco Romero i Joan Gavaldà, aquest divendres a la façana nord de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca que serà rehabilitada.
12/01/2024 - 12:49h

La Diputació de Barcelona finançarà els treballs amb 450.000 euros aquest any i 490.000 euros més durant l’exercici del 2025

El rector de la parròquia de Vilafranca, mossèn Xavier Aymerich, acompanyat del president de l’àrea d’Infraestructures i Territori i de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, el penedesenc Sergi Vallès; l’arquitecte del projecte de restauració, Joan Gavaldà; i l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha presentat aquest divendres el projecte de la tercera fase de les obres de restauració de la Basílica de Santa Maria, les quals s’allargaran entre 12 i 14 mesos a partir de l’inici de les obres durant aquest any 2024 i suposaran una inversió de 963.000 euros. La major part d’aquests diners els aportarà la Diputació de Barcelona, amb un ajut ja pressupostat per a aquest 2024 de 450.000 euros i un segon per a l’any 2025, de 490.000 euros.

Es tracta del finançament més important de l’ens provincial a la comarca de l’Alt Penedès en un conjunt de 47 actuacions -i un pressupost global de 12 milions d’euros- que hi ha previst al territori, segons ha anunciat Sergi Vallès, diputat d’Impulsem el Penedès i que va pactar el govern provincial amb el PSC.

Façana nord i l’exterior de tres capelles

El rector de Vilafranca ha recordat que la primera fase del pla director de l’any 2012 per a la rehabilitació de tota la Basílica de Vilafranca, declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN) el 2014 -un dels tres edificis BCIN de la zona, a més de Vinseum i el Palau Baltà, segons ha destacat l’alcalde Francisco Romero-, va definir una primera fase d’intervenció a la façana sud del temple, una segona fase i principal per a l’arranjament de tota la coberta de l’estructura, duta a terme entre els anys 2020 i 2022 amb fons propis i projecte europeu FEDER; la tercera fase que s’endegarà en pocs mesos i encara una quarta i cinquena fases per a la façana principal i algunes intervencions a l’interior de la basílica.

A la tercera fase anunciada aquest divendres s’intervindrà per millorar l’estat de la façana nord, la que dona al carreró de la Torre; i també als elements de la sacristia i capella de Sant Josep i la del Santíssim, entre d’altres elements, fins a l’absis.

De la seva banda, l’arquitecte dels treballs ha apuntat que també s’aprofitarà per intervenir en tot el sistema de desguaç d’aigua exterior, amb una millora integral del recorregut de les canonades.

Quant a les intervencions dels dos representants polítics presents a la roda de premsa de presentació del projecte de la tercera fase, tant Sergi Vallès com Francisco Romero han comentat la importància rellevant de la Basílica de Santa Maria per a Vilafranca i el Penedès, la qual cosa fa necessari que estigui en un bon estat de conservació.

Actuació d’urgència al campanar

A banda d’aquesta actuació anunciada, mossèn Xavier Aymerich també ha comentat que en breu (aquest mes de gener o el febrer) es farà una actuació més d’urgència per arranjar els desperfectes que l’esclafit del 31 d’agost del 2022 va ocasionar al pinacle i a l’àngel del campanar parroquial vilafranquí. S’hi instal·larà una bastida i els treballs s’allargaran uns 2 mesos.

El finançament d’aquesta actuació anirà a càrrec del Bisbat de Sant Feliu, l’assegurança per a aquests casos i l’Ajuntament de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris