Pendents del cel

El pantà de Foix, al municipi de Castellet i la Gornal, presenta un aspecte desolador perquè habitualment és ple d’aigua
29/12/2023 - 10:00h

L’edició en paper del 3d8 d’aquest divendres publica el resum del 2023 al Penedès, un any marcat per la sequera

Aquest diumenge deixem enrere l’any 2023, un any clarament marcat a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, com arreu del país, per la sequera intensa que patim des de fa temps. Precisament, l’edició en paper del 3d8 l’obrim informativament aquest divendres amb algunes dades d’aquesta sequera i que indiquen, per exemple, que en els millors dels casos al Penedès aquest any ha plogut la meitat del que hauria de fer-ho de mitjana.

Tanmateix, fins i tot hi ha zones on ha caigut només un terç de l’aigua que plou en un any amb una climatologia ‘normal’. Per tant, tanquem l’any 2023 havent estat en bona part pendents del cel i esperant que no trigui gaire a caure l’aigua tan desitjada.

Aquesta manca de pluges ha estat determinant, per exemple, perquè la pagesia penedesenca hagi patit una mala collita –més d’un quart per sota de l’habitual– i encara hagi de témer per si la vinya podrà refer-se d’aquests efectes de cara al proper any 2024.

I el Penedès no ha esquivat tampoc les primeres mesures per intentar estalviar el màxim d’aigua, i es troba malauradament a les portes d’una situació d’excepcionalitat que pot acabar confirmant-se en els propers dies o setmanes. Donat el cas, no sembla estrany pensar que la Generalitat pugui decretar restriccions d’aigua fins i tot en l’ús de boca, si bé de manera puntual, tot i que gairebé la meitat de municipis –16 de 41– superen els límits de consum permesos.

Primer semestre
El primer trimestre de l’any van donar-se algunes bones notícies al Penedès. La primera, que la vendrellenca Gemma Ventura guanyava el 55è Premi Josep Pla de prosa amb la seva novel·la de debut, La llei de l’hivern. També va ser remarcable que l’ens gestor ferroviari Adif acceptés finalment cobrir el tram de la via pendent a Vilafranca i que l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia fes públic l’acord per reformar l’Ateneu Agrícola.

Encara dins de la primera part de l’any, a final de maig va ser notícia la celebració de les eleccions municipals, que esdevenen triomfants per al PSC. Així, els socialistes aconseguien l’alcaldia de Vilafranca i revalidaven les del Vendrell i de Calafell.

I quant a la segona part de l’any, va ser notícia, per exemple, la commemoració dels 50 anys de la mort del mestre Pau Casals, la polèmica pel deficient servei de transport públic entre l’Alt Penedès i Barcelona o la preocupació per la seguretat ciutadana en determinats indrets de Vilafranca del Penedès.

75 anys dels verds
L’any 2023 també ha estat el del 75è aniversari de la fundació dels Castellers de Vilafranca, que l’han celebrat amb un primer acte multitudinari que va ser el concert de The Tyets i, sobretot, la gala de final de setembre al Gran Teatre del Liceu. Amb tot, castellerament parlant, la colla ha brillat amb el primer 9d9f carregat de la història –per Tots Sants– i havent estat l’única entitat capaç de fer l’aleta a un castell de 10: el 3d10fm, descarregat un parell de cops i carregat un tercer.

També et pot interessar

Comentaris