Som Poble-ERC proposa que el ple del Vendrell aprovi una ordenança reguladora dels patinets elèctrics

La regidora de Som Poble-ERC del Vendrell Jennifer Macia en la presentació de la proposta al ple (Foto: Som Poble-ERC)
13/12/2023 - 20:12h

El grup municipal ha presentat un text perquè sigui debatut a la propera sessió plenària, que tindrà lloc dilluns que ve

El Grup Municipal Som Poble–ERC-AM del Vendrell ha presentat per al ple municipal que tindrà lloc dilluns que ve, 18 de desembre, una proposta de resolució per a l’elaboració d’una Ordenança municipal reguladora de la circulació de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) i l’adopció d’altres mesures complementàries que permetin l’ús cívic i respectuós d’aquests tipus de vehicles al Vendrell, especialment dels patinets elèctrics.

Som Poble–ERC-AM remarca que és conscient de l’aparició de nous mitjans de transport i de les noves tendències en la mobilitat urbana i els desplaçaments. Els anomenats Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) són cada cop més freqüents als carrers d’arreu, també al municipi del Vendrell, on “és innegable la popularització massiva dels patinets elèctrics”, afirma.

En aquest context, el mateix grup afirma que “s’ha constatat la falta d’informació que té la ciutadania sobre les normes d’ús i de circulació d’aquests tipus de vehicles i també s’ha observat un increment d’incidents de trànsit i de conflictivitat relacionada amb l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal”. Per això i en la línia del que estableixen la normativa estatal existent, les recomanacions del Servei Català de Trànsit i el propi Pla Local de Seguretat Viària, “és necessària l’elaboració d’una Ordenança municipal que reguli la circulació dels VMP al  Vendrell i l’adopció d’altres mesures complementàries”, diu Som Poble-ERC-AM.

L’aprovació d’una Ordenança per al Vendrell permetria tenir criteri propi respecte d’alguns aspectes claus sobre l’ús d’aquests tipus de vehicle que han de ser concretats pels propis municipis, com per exemple l’ús del casc i la identificació de les zones per on han de circular aquests tipus de vehicles.

Tan necessària és l’aprovació de l’Ordenança municipal, com la realització de campanyes de difusió de la mateixa, “perquè d’una altra manera l’adopció de l’ordenança esdevindrà inútil”, diu el mateix grup. La posterior divulgació de la normativa vigent es creu que “reduïrà la confusió existent, perquè la ciutadania no coneix de manera exacta quines són les normes a seguir en la conducció d’aquest tipus de vehicles, i sobretot, dels patinets elèctrics”.

Finalment, amb relació a la pedagogia i seguint l’exemple d’altres municipis, Som Poble–ERC del Vendrell proposa reforçar les accions divulgatives als centres educatius i la construcció d’un circuit d’educació viària infantil que permeti als més menuts posar en pràctica els diferents coneixements que s’imparteixen en les diverses campanyes des dels centres o des de la Policia Local d’una manera més lúdica.

Proposta d’acord

Els acords que Som Poble-ERC-AM vol que aprovi el proper ple vendrellenc que se celebrarà són els següents:

1.- El Govern municipal elaborarà en el termini màxim d’un any una Ordenança municipal reguladora de la circulació de Vehicles de Mobilitat Personal.
2.- El Govern municipal executarà les propostes que es contempla a l’apartat 10.1.6. del Pla Local, en concret, la definició de la xarxa viària per on es poden desplaçar aquests Vehicles de Mobilitat Personal, que serà aplicable a partir de l’entrada en vigor de la nova ordenança municipal.
3.-El Govern municipal confeccionarà un Pla de difusió de l’Ordenança municipal a través d’una campanya de comunicació, que s’haurà de portar a terme de manera regular a partir del moment que entri en vigor la nova Ordenança municipal.
4.- El Govern municipal en el moment de l’aprovació de l’Ordenança posarà en marxa una campanya de conscienciació per als conductors tant dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) com de la resta de vehicles a motor amb l’objectiu de reforçar el respecte mutu i la seva convivència amb els vianants.
5.- El Govern municipal, a través del cos de la Policia Local del Vendrell, reforçarà la coordinació amb el cos dels Mossos d’Esquadra per a la realització de campanyes que es desenvolupen en els centres educatius del Vendrell.
6.- El Govern municipal haurà d’incloure en el Pressupost municipal del 2025 la partida necessària per a la construcció d’un circuit d’educació viària infantil aquell mateix any.

I 7. El Govern municipal del Vendrell haurà d’informar en el termini de tres mesos al Ple de l’ajuntament sobre les decisions adoptades i les actuacions desenvolupades per donar compliment a la present resolució.

També et pot interessar

Comentaris