Els Mossos recuperen una creu gòtica que van robar fa més de 40 anys de Sant Martí Sarroca

La creu recuperada i ja retornada al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat (Foto: Mossos d’Esquadra)
07/12/2023 - 19:09h

La creu processionària del s. XVI havia desaparegut el 1981 de la parròquia de Santa Maria del municipi penedesenc i era a punt de ser subhastada

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC han recuperat diversos manuscrits procedents d’una col·lecció particular que els venia a través de webs especialitzades de compravenda d’antiguitats per Internet i, entre d’altres elements, també ha aparegut una creu processional del s. XVI robada l’any 1981 de la parròquia de Santa Maria del municipi de Sant Martí Sarroca.

Els investigadors van tenir coneixement a través del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat que s’estava organitzant una subhasta on s’exposaria aquesta peça d’alt valor històric i artístic. La intervenció dels Mossos d’Esquadra va permetre obtenir la creu uns dies abans que es dues a terme la subhasta i retornar-la el passat 10 de novembre al mateix Bisbat, per a la seva protecció i recuperació.

En el robatori també van desaparèixer altres objectes

La col·laboració permanent i constant que els Mossos d’Esquadra de la Unitat de Patrimoni Històric de la DIC realitzen amb institucions vinculades amb el patrimoni històric, cultural, artístic, arquitectònic i monumental és crucial per a detectar peces d’alt valor històric que es venen en subhastes, segons s’apunta des del cos policial.

Aquest és el cas de la investigació que va permetre recuperar l’esmentada creu gòtica processionària del segle XVI que va ser sostreta de la parròquia de Santa Maria de Sant Martí Sarroca l’any 1981 en el marc d’un robatori amb força en què els lladres van també sostreure altres peces d’alt valor històric.

Els autors dels fets van destruir les tanques de la porta de l’entrada ponent al temple i el pany per accedir al seu interior i van arrencar la imatge del Sant Crist de marfil que presidia l’altar major. També van forçar les portes de la sagristia i van sostreure dues creus processionàries de plata, una romànica del segle XIV i una gòtica del segle XVI, a més de dos calzes de plata i dos reliquiaris.

Així doncs, més de 40 anys després, els Mossos d’Esquadra han pogut recuperar una de les creus sostretes, la que pertany al segle XVI. La seva localització va ser gràcies a l’avís que el mateix Bisbat de Sant Feliu de Llobregat que va tenir coneixement que aquesta creu s’havia de vendre en una subhasta el 17 de novembre organitzada per una empresa especialitzada en aquest tipus de compra i venda d’antiguitats.

Els investigadors van contactar amb l’empresa i després que el responsable d’aquesta no pogués acreditar la seva propietat ni aportar documents de compra, la van recuperar i després de realitzar treballs per autentificar-la, la van retornar i dipositar al Bisbat de l’Hospitalet de Llobregat el passat 10 de novembre, segons s’ha sabut aquest dijous, 7 de desembre.

També et pot interessar

Comentaris