La Fira del Gall de Vilafranca augmentarà la seva oferta venent galls cuinats

28/11/2023 - 12:37h

La fira se celebrarà el 16 i 17 de desembre al Parc de Sant Julià

La 359a edició de la Fira del Gall de Vilafranca tornarà un any més a la seva tradicional cita els propers 16 i 17 de desembre amb el Parc de Sant Julià com escenari principal. Una de les principals novetats d’enguany serà la possibilitat d’adquirir gall ja precuinat que s’afegirà a l’oferta habitual de gall viu, gall mort sencer o gall mort a peces.

Tal i com ha explicat Enric Ferrer, president de la IGP Gall del Penedès, “hem notat en els últims anys una creixent demanda de gall cuinat. Ens hem d’adaptar a les noves necessitats de la societat i és per això que enguany apostem per introduir aquesta possibilitat. Havíem tingut un cert descens de venda amb les versions que oferíem fins ara i hem de buscar solucions”.

Els preus es mantenen en relació el 2022. El gall viu es vendrà a 50 euros la peça, el gall mort sencer a 16,5 euros/kg i el gall mort a peces a 18 euros/kg. Pel que fa al cuinat encara no s’ha fet públic el preu perquè s’està pendent d’uns últims càlculs. Cal Blay serà l’encarregat de cuinar els galls i distribuir-los a la fira.

Des de la IGP s’espera vendre al voltant de 2 mil galls el cap de setmana de la fira. En aquesta xifra s’inclouen els animals que es vendran al mateix recinte, els que serviran els restaurants que formen part de l’espai gastronòmic ubicat al Parc de Sant Julià i els que serviran els restaurants que no participen de forma directa a la fira. Els restaurants que enguany estaran a l’espai gastronòmic són La Cantina, Fonda Neus, El Cigró d’Or, La Cucanya i la Torre del Gall. Oferiran gall (14 euros el plat), ànec cuit (12,50 euros el plat) i receptes pròpies (8 euros el plat).

Pel que fa al capítol de novetats destaca un joc de recerca de galls amagats pels carrers de Vilafranca pensat per les escoles de la ciutat, una demostració de bitlles catalanes o una ludoteca per a nens i nenes d’entre 0 i 5 anys. També hi haurà activitats durant la setmana prèvia, amb dos tastos com elements principals.

L’alcalde de Vilafranca Francisco Romero ha recordat a l’acte de presentació de la fira fet al mateix Parc de Sant Julià que “un any més Vilafranca estarà a primera plana de l’agenda de Catalunya gràcies a la Fira del Gall”. Ha posat en valor la combinació de “tradició i innovació que suposa el certamen” i ha certificat que “estem davant d’un esdeveniment que prima la sosteniblitat”.

Pel que fa al pregó, el conferenciant d’enguany serà el gastrònom i membre de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Toni Massanés. El pregó serà el 13 de desembre al Vinseum a partir de les 8 de la tarda.

També et pot interessar

Comentaris