Mor Leopoldo ‘Polo’ García, exjugador d’hoquei i excasteller dels Verds i Xicots de Vilafranca i Nens del Vendrell

Leopoldo ‘Polo’ Garcia Gil amb el títol de campió d’Espanya de Segona Divisió aconseguit pel CP Vilafranca. (Foto: Fons Miquel Del Cerro)
28/11/2023 - 11:07h

Havia nascut fa 87 anys a la província de Càceres, però es va traslladar a Vilafranca quan només tenia 3 anys

Aquest dilluns va morir a la Residència Ricard Fortuny de Vilafranca del Penedès Leopoldo García Gil, conegut com a ‘Polo’ i que va ser durant molts anys jugador d’hoquei patins i casteller, fins i tot membre de construccions històriques dins d’aquest segon àmbit.

Nascut a la població de Valdemorales (Càceres) el 31 de març del 1936, ‘Polo’ García es va traslladar a viure amb la família a Vilafranca quan tot just tenia 3 anys, acabada la Guerra Civil.

Jugador d’hoquei

Segons recorda Miquel del Cerro, autor del llibre que narra la història de 80 anys d’hoquei patins a Vilafranca del Penedès, García va començar a jugar amb 10 anys als equips de base de la Sociedad Deportiva Casal i anys més tard, el 1970, es convertiria en jugador del primer equip del nou Club Patí Vilafranca. Tot i que en anys anteriors havia jugat alguns partits amb el primer equip, la seva aparició com a jugador del Casal va ser la temporada 1955/56, juntament amb històrics com a Santacatalina, Guillermo, Obrador, Quim Runsó, Solé, Pedrín Giménez, Antoni Valls, Miquel Bricollé, Joan Mañé, Olivella I, Camps, Marcel Sala, Agustí Blanch ‘Rius’, Moseguí i Olivella II, que eren els que formaven la plantilla d’aquella temporada.

Va estar vuit temporades consecutives a l’equip, fins la 1962/63 quan, en acabar la competició, va desaparèixer la secció d’hoquei. Aquesta circumstància va fer que ‘Polo’ García marxés dues temporades a jugar fora de Vilafranca, una al Vendrell i una altra al Calafell.

En tornar-se a formar l’equip va tornar al ‘seu’ equip la temporada 1965-66 i es va retirar en acabar la temporada 1971/72.

Posteriorment, ‘Polo’ García accedeix al càrrec d’entrenador del primer equip del CP Vilafranca la temporada 1978/79, quan l’equip militava a la primera divisió nacional.  Aconsegueix quedar primer del seu grup (hi havia quatre grups). En el torneig de campions va aconseguir el tercer lloc i, en conseqüència, el primer ascens del club a la màxima categoria de l’hoquei estatal; aleshores, Divisió d’Honor.

Com a jugador, ‘Polo’ García va aconseguir el títol de campió de tercera divisió nacional les temporades 1965/66 i 1969/70. La temporada 1970/71 es va proclamar campió del seu grup de segona divisió nacional i la temporada 1971/72 va ser campió absolut de segona divisió nacional.

Va ser guardonat l’any 1970 com a millor esportista vilafranquí i sobre la seva faceta esportiva val a dir que, el mes d’octubre de 1972, va rebre un emotiu homenatge per la seva dedicació al club vilafranquí.

Casteller

Quant a la vessant de casteller, segons explica el cronista i historiador vilafranquí Eloi Miralles a l’Enciclopèdia Castellera, ‘Polo’ García va entrar a formar part de la colla dels Castellers de Vilafranca quan l’aleshores entitat amb la camisa rosada portava poques sortides, el 1948. Hi anava amb els seus germanastres Emiliano García ‘Garcelló’, que també va ser company seu com a jugador d’hoquei, i Enric Giménez ‘Gimenell’; i Miquel Uroz ‘Ull de pop’.

Destacat casteller, ‘Polo’ García va pujar a quints al primer 3d8 descarregat del s. XX, el 15 d’octubre del 1951 amb els Nens del Vendrell en una època que diversos castellers alternaven actuacions amb els vilafranquins i els vendrellencs; i també era al tronc del primer 4d8 carregat pels ja Castellers de Vilafranca amb la camisa verda, el 1969; i la primera td8f descarregada, el 17 de novembre del 1974.

García va anar amb els Verds fins l’any 1982, quan una escissió a l’entitat és el motiu de la fundació de la colla Xicots de Vilafranca. Va arribar a ser president de la colla vilafranquina de la camisa vermella després de la mort del seu fundador, Joan Sol, el 1986.

Casat, pare de 3 fills i amb 5 nets, la vetlla per ‘Polo’ García es fa aquest dimarts al mati i les exèquies seran també avui dimarts, a les 16.45 h, al Tanatori de Vilafranca del Penedès.

També et pot interessar

Comentaris