Detingut a Segur de Calafell un home que s’amagava per un assassinat comès a França el 2003

Manel Nova, subinspector en cap de la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra. (Foto: Pol Solà/ACN)
27/11/2023 - 18:37h

Un nebot seu també va ser detingut pel mateix delicte i s’amagava a Catalunya, en aquest cas al Prat de Llobregat

Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 1 i 2 d’agost al Prat de Llobregat i al nucli de Segur de Calafell dos homes, de 51 i 39 anys i que són família, perquè se’ls atribueix l’assassinat d’un home a França ocorregut l’any 2003.

Els fets es remunten al 20 de febrer de 2003 quan els dos detinguts, que treballaven en el negoci del proxenetisme, van assassinar un home francès perquè volia treure del món de la prostitució una de les treballadores sexuals de la qual es lucraven.

Segons ha trascendit aquest dilluns, l’any 2011 els fets van ser jutjats a França en absència dels acusats i aquests van ser condemnats com a autors del crim. Les autoritats franceses van emetre dues ordres de detenció europees. La pena de presó, de 30 i 26 anys, prescrivia el 2025.

Un cop van passar a disposició judicial, l’Audiència Nacional va decretar l’ingrés a presó i el posterior trasllat a un centre penitenciari a França

El cap de la Unitat Central d’Homicidis, el subinspector Manel Novoa, ha explicat que els dos autors, tiet i nebot i d’origen romanès, van segrestar i matar a cops la víctima, un noi de 29 anys, i van traslladar el seu cadàver en un vehicle propietat d’un d’ells fins a una zona muntanyosa a prop de la localitat de Grondeville, Nancy (Regió de Lorena), on van abandonar el cadàver. La víctima s’havia enamorat d’una prostituta i també volia treure del negoci a una altra noia.

De França a Catalunya amb identitats falses

Arran d’aquests fets, els dos investigats van decidir fugir de França amb el cotxe amb el que van cometre el crim, on la investigació els havia aconseguit identificar, per establir-se a Catalunya amb identitats falses d’origen croat. En un inici, van seguir lligats al món del proxenetisme i de l’oci nocturn on van ser identificats i denunciats diverses vegades pels Mossos d’Esquadra. Entre l’any 2004 i 2008 van ser detinguts respectivament per fets relacionats amb un delicte contra la llibertat sexual i delictes contra la seguretat del trànsit. En aquell moment la documentació i la identitat que presentaven no tenia cap assenyalament internacional al seu nom.

Posteriorment, els dos investigats van abandonar l’activitat il·lícita, i van continuar amb les seves vides per separat. L’any 2010 van denunciar-se mútuament per amenaces davant del Mossos d’Esquadra arran d’un conflicte derivat d’un suposat deute que tenien l’un amb l’altre. Tot i això, en la mateixa denúncia van utilitzar els noms falsos i la mateixa documentació que venien utilitzant des que van venir de França. Un dels investigats, després d’anys de residència a Catalunya va aconseguir un permís de conducció legal a Espanya.

Una identificació policial, proporciona una línia investigació

Els agents de la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra van obtenir la identitat real dels dos investigats en el marc d’una altra investigació on hi havia altres persones investigades. Aquesta unitat, especialitzada en crims no resolts de fa molts anys, va reobrir a principis del 2022 una investigació per una mort relacionada amb el proxenetisme en un local de Catalunya d’abans del 2011.

Aquella mateixa nit van identificar diverses persones, una de les quals era un dels ara empresonats, que en aquell moment era controlador d’un prostíbul proper. La Divisió d’Investigació Criminal (DIC), en la col·laboració habitual que manté amb policies d’altres països, va dur a terme intercanvis d’informació amb autoritats romaneses, belgues, franceses i croates, ja que s’identificaven amb la documentació croata i no els constava cap alerta o ordre de detenció activa.

Tot i que tots dos havien trencat la relació entre ells, els Mossos van comprovar que el vehicle que van dur des de França s’havia rematriculat a Espanya, havia estat identificat per una patrulla policial i havia estat venut i revenut diverses vegades entre el nebot del Prat de Llobregat i la dona del tiet del municipi de Calafell. Això va permetre a la policia catalana relacionar-los entre ells.

Les autoritats romaneses van informar els Mossos d’Esquadra que a un d’ells li constava un homicidi imprudent l’any 1995 per haver atropellat una persona amb un cotxe. Per altra banda, les autoritats belgues van informar que la mateixa persona tenia antecedents per robatoris agreujats l’any 2001. Finalment, les autoritats franceses van informar del requeriment vigent per homicidi i segrest del 2003 a Nancy, pels quals l’últim estiu va ser detingut, segons ha trascendit aquest dilluns.

Prenien mesures de precaució

Els investigadors finalment van aconseguir relacionar els dos investigats amb l’assassinat a França i van comprovar que l’ordre internacional de detenció continuava vigent. En el marc de la investigació, la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra va comprovar que els investigats prenien moltes mesures de seguretat. L’home que vivia a Segur de Calafell, per exemple, sortia de casa amb la cara tapada, feia contravigilàncies per evitar seguiments i gravava l’entorn. A més, tenia un caràcter violent i tenia atemorits als seus veïns. Gairebé sempre sortia amb bicicleta o a peu, sempre amb una arma blanca, i no utilitzava vehicles.

Tots dos homes havien ocultat la seva identitat i antecedents a les seves dones, que havien conegut un cop ja a Catalunya. De fet, quan l’home del Prat de Llobregat va ser arrestat va dir als agents que per primer cop en molts anys podria dormir “tranquil” per poder deixar de fingir la seva identitat i es va mostrar penedit dels fets comesos fa anys.

Els dies 1 i 2 d’agost, els investigadors amb el suport del Grup Especial d’Intervenció van establir un dispositiu de localització i detenció, que es va dur a terme a Segur de Calafell i al Prat de Llobregat, on tots dos van ser detinguts. També van recuperar al pàrquing d’un dels detinguts el mateix vehicle amb el que van traslladar el cadàver l’any 2003. El vehicle estava aparcat, tapat amb una lona i envoltat de diversos paranys col·locats estratègicament per detectar qualsevol intent de manipulació com ampolles d’aigua sense empremtes dactilars.

També et pot interessar

Comentaris