Vilafranca tindrà la primera promoció d’habitatge cooperatiu

Es construiran 24 pisos de protecció oficial de lloguer en cessió d’ús en un solar del carrer del Nord

L’Ajuntament de Vilafranca i la cooperativa Sostre Cívic han signat un acord per tal tirar endavant la construcció de 24 habitatges seguint el model cooperatiu en cessió d’ús, gràcies a la unió, de moment, de quatre famílies sòcies de l’associació La Bastida, que constitueixen el grup impulsor. La construcció es farà en un solar del carrer del Nord, cantonada carrer Mas i Jornet, i es preveu que les obres comencin ja l’any vinent per tenir disponibles els habitatges cap a final del 2026. Serà la primera promoció d’aquestes característiques a Vilafranca, un model que a Catalunya ja funciona en una quinzena de municipis.

El projecte rep el nom de La Bastida-Pati del Gall, de moment encara en fase de redacció però avui en la presentació ja s’ha avançat que es construirà un edifici de planta baixa, tres plantes i coberta amb pisos d’entre 1 i 4 habitacions. Les persones interessades a optar a un d’aquests habitatges s’han d’inscriure en el registre de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial i adherir-se a la cooperativa. Els criteris per adjudicar els habitatges tindran en compte un empadronament de mínim 3 anys a Vilafranca, es preveu una reserva de 6 pisos per a persones de menys de 35 anys i 2 més per a persones en situació de vulnerabilitat que defineixi Serveis Socials. Les persones adjudicatàries hauran de fer una aportació inicial d’entre 20.000 i 38.000€ de manera progressiva fins el 2026 i, un cop hi visquin, hauran de pagar un lloguer d’entre 500 i 900€ en concepte de quota mensual, fons de manteniment, quota de solidaritat i quota d’ús.

Des de la cooperativa Sostre Cívic, Eva Ortigosa defensava el model en cessió d’ús com una fórmula vàlida per “frenar l’especulació en l’habitatge derivada de la propietat privada”, ja que és una manera “més assequible que una compra, on la inversió és molt més elevada”.

De la seva banda, Fina Urpí i Marçal Agut, socis de La Bastida, han explicat que des del 2021 es van iniciar converses amb l’Ajuntament “per donar resposta a les necessitats d’habitatge que hi ha a Vilafranca” i destacaven que l’edifici serà respectuós amb el medi i responsable a nivell energètic gràcies a un pati interior que actuarà com a atri bioclimàtic, amés d’esdevenir un espai col·lectiu com a punt de trobada.

L’acord entre l’Ajuntament i Sostre Cívic preveu constituir un dret de superfície de 75 anys sobre la finca municipal, donant resposta a la política que marca el Pla Local d’Habitatge que preveu la promoció d’habitatge assequible, com per exemple, la cooperativa d’habitatges, tal com han recordat l’alcalde, Francisco Romero, i el regidor d’Habitatge, Miquel Medialdea.

A més, la cooperativa podrà optar a ajuts europeus provinents dels Fons Next Generation per a la promoció i construcció de l’edifici, per valor de 700€/metre quadrat fins a un màxim de 50.000€ per habitatge.

De moment són quatre les famílies que hi viuran i ja s’ha iniciat un procés per ampliar el grup fins a 14 o 16 unitats de convivència. Les inscripcions al projecte ja són obertes i el termini finalitza el 7 de gener. Entremig es faran tres sessions informatives per a qui vulgui conèixer el projecte: la primera serà l’11 de desembre a les 19h a l’Escorxador; la segona el 14 de desembre amb una sessió online a les 15h, i la darrera, el 21 de desembre, a les 19h a l’Enològica. Els detalls del projecte i el formulari per inscriure’s a les xerrades es pot trobar a la web patidelgall.sostrecivic.cat.

També et pot interessar

Comentaris