Els Dansaires del Penedès porten la sardana en un viatge fins a Uzbekistan

Els Dansaires del Penedès a la ciutat uzbeka de Samarcanda, en plena Ruta de la Seda. (Foto: Dansaires)
24/11/2023 - 09:00h

La colla vendrellenca va desplaçar unes 30 persones a la república asiàtica en un viatge internacional de 10 dies

La colla sardanista vendrellenca dels Dansaires del Penedès ha portat aquest mes de novembre la sardana a la república asiàtica d’Uzbekistan, en un dels seus habituals i ja tradicionals viatges internacionals de gairebé cada any per donar a conèixer la dansa catalana a diversos indrets del món. Així, una trentena de persones van formar la expedició dels Dansaires del Penedès que ha estat a Uzbekistan entre els dies 6 i 15 d’aquest mes de novembre.

Segons ha explicat el president dels Dansaires del Penedès, Jan Morros, durant aquests 10 dies de viatge els Dansaires del Penedès van visitar diverses ciutats i altres indrets de l’Uzbekistan, principalment la seva capital, Taixkent, a l’inici del viatge; Bukharà i el ‘plat fort’ que va comportar poder ballar una anella sardanista a Samarcanda, punt de referència de l’anomenada Ruta de la Seda i que és coneguda per acollir la que suposadament és la plaça més bonica del món, la plaça del Registan.

Aquest indret inclou el Mausoleu del profeta bíblic Daniel, reconegut i respectat per tres religions monoteistes diferents.

Pel que fa a la primera actuació sardanista a la ciutat de Taixkent, els Dansaires del Penedès van poder ballar una sardana a la plaça Hastiman, un dels indrets més emblemàtics de la capital uzbeka.

Altres visites a l’Àsia
Els Dansaires del Penedès, fundats l’any 1946 i que actualment és la segona colla en actiu més antiga del país, va començar els seus viatges internacionals a la dècada dels anys 60 del segle passat, amb Jan Toldrà com a cap danser, època que es va allargar fins al 1973, quan la colla sardanista vendrellenca va fer el seu primer viatge a Nova York.

No seria fins ja al segle XXI, concretament el 2002, amb un viatge a Roma i el Vaticà, que els Dansaires del Penedès no reprendrien aquest costum d’internacionalitzar la sardana. Precisament a Roma i el Vaticà hi van tornar fa unes setmanes, en una expedició catalana pels 800 anys de Montserrat; mentre que a l’Àsia ja hi havien estat anteriorment, per exemple, a l’Índia, Cambodja, Singapur, Indonèsia i Malàisia.

Recordem que en totes les seves expedicions, els Dansaires del Penedès porten fullets per explicar, en català, castellà, anglès i francès, el significat de la sardana a tothom interessat que s’apropi a veure’ls ballar una sardana.

També et pot interessar

Comentaris

1336